Hírzóna

Áramütést szenvedett bagoly került a Vadaspark mentőközpontjába

Áramütést szenvedett bagoly került a Vadaspark mentőközpontjába

2021. november 11., csütörtök
Áramütést szenvedett bagoly került a Vadaspark mentőközpontjába

A Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában ápolják azt az uráli baglyot, aki Bajánál áramütést szenvedett. Veprik Róbert igazgató az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a madár állapota kielégítő.

Egy közepes feszültségű vezetékszakasz mellett találta meg egy vadász röpképtelenül, de jó kondícióban. Értesítette a Kiskunsági Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatát, amely a baglyot beszállította a Szegedi Vadasparkba további vizsgálatokra és gyógykezelésre. A bagolynak a szárnya sérült meg, belső sérülései nincsenek.

Hét-tíz nap múlva dőlhet el, hogy a hegyvidéki madarat szabadon engedhetik-e.

Az uráli bagoly hegyvidéki faj, bajai felbukkanása volt az első alkalom, hogy Bács-Kiskun megye területén megfigyelték, feltehetően egy fiatal, kóborló példánya vetődött el az Alföld déli részére. Az uráli bagoly impozáns megjelenése hasonlít a macskabagolyéhoz, de annál nagyobb termetű. Magyarország második legnagyobb termetű bagolyfaja, csak az uhu előzi meg méretben.

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. a közelmúltban több millió forinttal támogatta a Szegedi Vadaspark vadállatmentő tevékenységét, amelyet röntgengép vásárlására fordítottak, ami nagy segítséget jelent a nemzeti parkokkal együttműködésben végzett madármentésben.

(Borítókép forrása: Szegedi Vadaspark)

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.