Hírzóna

TRAGÉDIA: bányatóba fulladt két fiatal Magyarcsanád és Apátfalva között

TRAGÉDIA: bányatóba fulladt két fiatal Magyarcsanád és Apátfalva között

2021. augusztus 11., szerda
TRAGÉDIA: bányatóba fulladt két fiatal Magyarcsanád és Apátfalva között

A rendőrség kedd éjszaka tett nyilvánossá egy közleményt, amelyben tragikus eseményről adnak hírt: eddig tisztázatlan körülmények között augusztus 10-én délután egy Magyarcsanád és Apátfalva közt lévő bányatóba fulladt két helybeli fiatal fiú. A Makói Rendőrkapitányság vizsgálja az eset körülményeit. - írja a police.hu

Előttük állt az élet

Nem megerősített információk szerint mindkét áldozat kiskorú volt: egyikük 15, még másikuk 16 éves. Miután rátaláltak az egyik fiúra, azonnal megkezdték rajta az újraélesztést, illetve a tóhoz mentőhelikopter is érkezett - azonban a fiú életét nem tudták megmenteni. Később a helyszínre kiérkező speciális mentőegység találta meg a másik, csupán 16 éves fiatal holttestét.

A rendőrség felhívása

A tragédia talán megelőzhető lett volna, ha a két fiú ismeri és betartja a bányatavakban való fürdőzéssel kapcsolatos szabályokat. A rendőrség közleményében felhívja a figyelmet néhány kardinális pontra a bányatavakról és a szabadvízi fürdőzésről. Az egyik legfontosabb szabály, hogy csak arra kijelölt helyeken fürdőzzön mindenki, ott vannak ugyanis ehhez megfelelő feltételek! Ha mégis bajba kerülne hívja a 112-es segélyhívó számot!

  • A fürdés tilalmát minden esetben, egy jól láthatóan elhelyezett tiltó tábla jelzi!
  • Fürdésnek számít az úszás és a lubickolás mellett például a játékcsónak, vízibicikli, gumimatrac vízen történő használata és az ezekről történő vízbe ugrálás is!
  • A 6 éven aluli vagy úszni nem tudó 12 év alatti gyermek csak szülői felügyelettel fürödhet szabadvizekben, ahol a fürdés engedélyezett!
  • A fürdésre kijelölt területen rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, megtalálható a mosdó, zuhany, illemhely, hulladék gyűjtő, és a mentésre elsősegélynyújtásra képzett személyzet. Ilyen szolgáltatás nem áll rendelkezésre a bányatavaknál, ezért ez fertőzésveszélyt jelenthet és ha baj van, szakember sincs a helyszínen, aki segíthetne vagy szakszerű ellátást nyújthatna.
  • A bányatavak jellemzője a kiszámíthatatlanságuk. Ezek a tavak hirtelen mélyülnek. Míg a part mellett lehet sekély, néhány lépés után akár több méteres mélység is fogadhatja a tilosban fürdőzőt. Így a víz hőmérséklete sem egyenletes, a felső réteg és az alsóbb rétegek közt jelentős hőmérséklet-különbség van a nagy mélység miatt. Ez nemcsak komoly úszás tudást feltételez, de a hirtelen hőmérséklet-csökkenés a szervezetet is nagy mértékben igénybe veszi, könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot vagy szívmegállást.
  • Medrükben előfordulhatnak a korábbi munkálatokból származó fémdarabok, munkagép alkatrészek, drótkötelek, melyek könnyen okozhatnak sérülést, főleg a vízbe ugrálóknak.

Amint új információval tudunk szolgálni az esetről, frissítjük a cikkünket vagy írunk egy másikat.

via police.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.