Hírzóna

Számos idősek otthona újult meg Szegeden

Számos idősek otthona újult meg Szegeden

2021. augusztus 20., péntek
Számos idősek otthona újult meg Szegeden

Tegnap beszámoltunk arról, hogy a Kálvária sugárúti idősek otthona főzőkonyhája EU-s és kormányzati forrásokból újulhatott meg mintegy háromszázmillió forintból. A város további hat, idősek nappali ellátását biztosító létesítményének felújítása és fejlesztése ment végbe, melyre a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás (SZKTT) pályázott.

https://szegedma.hu/2021/08/allami-es-eu-s-tamogatasbol-ujult-meg-a-kalvaria-sugaruti-idosek-otthona-fozokonyhaja

Az SZKTT Egyesített Szociális Intézmény telephelyeinek felújítását, fejlesztését tűzte ki célul. A projektek keretein belül több, mint háromszázmillió forint támogatást nyertek az államtól és az Európai Uniótól, továbbá Szeged megyei jogú város is hozzáadott a forrásokhoz - ha ehhez hozzáadjuk a Kálvária sugárúti létesítmény költségeit is, közel hétszázmillió forintos összegről beszélhetünk.

Alsó Kikötő sor

A beruházás során a telephelyen ki lettek cserélve a nyílászárók, a telephely homlokzati hőszigetelést kapott. Emellett a teljes alapterületen a radiátorok, világítótestek korszerűsítve lettek. Az ingatlan új burkolatokat kapott, át lett alakítva és teljesen fel lett újítva a vizesblokk. A telephely akadálymentesítése kapcsán készült egy akadálymentes parkoló, a bejárat át lett alakítva, valamint készült egy akadálymentes mosdó is.

A tálalókonyha teljes egészében felújításra került, új konyhatechnológiai berendezéseket is beszereztek. Ezen kívül a telephely berendezései, bútorai, függönyök, szőnyegek is újakra lettek cserélve. Az újonnan beszerzett kanapék, fotelek, székek az idősek kényelmét, míg az irodabútorok és eszközök a dolgozók munkáját segítik.

A beruházáshoz az Európai Unió és a Magyar Állam 59.152.960 forintot biztosított, amihez az városi önkormányzat további 11 688 493 forintos összeget adott hozzá.

Bölcs utca

Ez a beruházás is hasonló fejlesztéseket foglalt magában: ki cserélve lettek nyílászárók a létesítmény udvari oldalán, az épület homlokzati hőszigetelést kapott valamint a tető teljes egészében fel lett újítva - a cserepek cserélve lettek. Emellett a teljes alapterületen korszerűsítették a fűtést és a világítást, továbbá az ingatlan falai és a padló is szigetelést kapott.

A Bölcs utcai idős otthonban is kialakítottak egy akadálymentes parkolót, a bejáratot is akadálymentessé tették és egy akadálymentes mosdót is létesítettek. A tálalókonyha teljes egészében felújításra került, új konyhatechnológiai berendezéseket vásároltak. Az idősek kényelmét és a dolgozók munkáját segítik az új berendezések itt is. Informatikai hálózatot is kiépítettek a projekt során.

A beruházáshoz 102.446.640 forint támogatást nyújtott az Európai Unió és a Magyar Állam, továbbá 9.383.597 forintot biztosított Szeged városa

Dáni utca

A Dáni utcai fejlesztések magában foglalták a nyílászárók cseréjét, a radiátorok és a világítótestek korszerűsítését. Teljes egészében újraburkolták az ingatlant, felújították a vizesblokkot valamint akadálymentes mosdót is létrehoztak. Ennek a telephelynek a berendezései is cserére kerültek, valamint a projekt keretein belül egy személyautót is beszereztek. A tálalókonyhát itt is korszerűsítették, valamint a teljes bútorzatot.

A beruházáshoz az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 43.483.217 forint volt, a várostól önerőre ebben az esetben nem volt szükség.

Gáspár Zoltán utca

Az ablakok és ajtók cserére kerültek a Gáspár Zoltán utcai telephelyen, továbbá új homlokzati szigetelést is kapott az épület, emellett a radiátorokat és világítótesteket is korszerűsítették. Az idősek otthona akadálymentesítése kapcsán készült egy akadálymentes parkoló, a bejárat át lett alakítva, valamint csináltak egy akadálymentes mosdót is. A tálalókonyha felújították, korszerű berendezésekkel gazdagították. Ezen kívül a telephely berendezései, bútorai,
függönyök, szőnyegek is újakra lettek cserélve.

47.132.990 forintos összeggel támogatta meg a projektet az állam és az EU, ezen felül 8 086 080 forinttal az önkormányzat is beszállt a költségekbe.

Kossuth Lajos sugárút

A beruházás során a telephely új homlokzati hőszigetelést kapott, emellett a teljes alapterületen a radiátorok, világítótestek korszerűsítve lettek. Az ingatlan új burkolatokat kapott, fel lett újítva a vizesblokk. A telephely akadálymentesítése kapcsán készült egy akadálymentes parkoló, kialakításra került a bejárat és egy akadálymentes mosdó.

A tálalókonyha teljes egészében felújításra került, új konyhatechnológiai berendezéseket vásároltak. Ezen kívül a telephely berendezései, bútorai, függönyök, szőnyegek is újakra lettek cserélve. A projektben egy személygépjárművet is beszereztek.

A beruházáshoz az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 50 512 460 forint. Szeged megyei jogú város további 13 702 314 forinttal támogatta a projektet.

Kereszttöltés utca

A Kereszttöltés utcai idősek otthonában is hasonló átalakítások és fejlesztések mentek végbe, mint a város többi szociális otthonában: új homlokzati hőszigetelés, fűtés és világítás korszerűsítés, akadálymentesítés. Az előzőekhez hasonlóan új bútorokat és konyhatechnológiai eszközöket is beszereztek, a tálalókonyhát felújították. Továbbá folyamatban van egy kilenc személyes kisbusz vásárlása is.

Az EU és a magyar állam 66.322.890 forintot, Szeged pedig 11.399.936 forintot biztosított.

A beruházásokhoz során az SZKTT Egyesített Szociális Intézmény további eszközök vásárlásával járult hozzá: számítógépek, mosógép, Tv, szappanadagolók, kéztörlőtartók, szúnyoghálók.

via Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.