Hírzóna

Centenáriumi rendezvénysorozatot jelentett be az SZTE

Centenáriumi rendezvénysorozatot jelentett be az SZTE

2021. május 12., szerda
Centenáriumi rendezvénysorozatot jelentett be az SZTE

Rovó László rektor szerdán bejelentette: a szeptember 1-jén kezdődő centenáriumi tanévben nagyszabású ünnepségsorozaton mutatja be az egyetem száz év fejlődéstörténetét. Az állandó programok mellett több mint száz rendezvény, kiállítások, szakmai konferenciák, előadások, koncertek, könyvbemutatók várják majd az egyetem polgárait és a nagyközönséget.

A rektor hozzátette: a hagyományok előtti tisztelgés csak akkor ér valamit, ha legalább akkora energiával koncentrálunk a jövőre is.

A következő években várhatóan mintegy 50 milliárd forintos fejlesztési program keretében újul meg az egyetem oktatási és tudományos infrastruktúrája és nagyságrendjében ugyanekkor beruházással épül meg az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont körüli Science Park az SZTE Öthalmi Campusa területén

Báthory István Dóm téri szobránál rendezett ünnepségen Dr. Zakar Péter rektorhelyettes is felszólalt. Beszédében felidézte, hogy 440 esztendeje, 1581. május 12-én adta ki az erdélyi fejedelem, lengyel király és litvániai nagyherceg a jezsuita kollégium, a kolozsvári egyetem jogelődjének alapítólevelét. Bár később a jezsuitákat elűzték, a rendet feloszlatták, a felsőfokú oktatás hagyományai Kolozsvárott fennmaradtak és az egyetem 1872-ben Ferenc József uralkodása idején újjászületett.

1919. május 12-én - éppen alapításának évfordulóján - a kolozsvári egyetem professzorainak és tanárainak jelentős része hontalanná vált. A Kolozsvárról elmenekült tudományegyetemet komoly anyagi és egyéb áldozatokat vállalva fogadta be Szeged 1921-ben.

Ahogy a mai kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, úgy az SZTE is felvállalja az egykori Báthory-akadémia örökségét, mely előtt közös online ünnepségen tisztelegnek, az erdélyi városban, a Farkas utcában pedig négynyelvű emléktáblát avatnak - mondta Zakar.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.