Hírzóna

Vádat emeltek Szegeden egy szerb fehérgalléros bűnöző ellen

Vádat emeltek Szegeden egy szerb fehérgalléros bűnöző ellen

2020. július 15., szerda
Vádat emeltek Szegeden egy szerb fehérgalléros bűnöző ellen

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a szerb férfival szemben, aki 2015-ben több mint 200 ezer dollárt próbált meg tisztára mosni - közölte a vádhatóság.

A vádirat szerint az eljárás során ismeretlenül maradt személyek tajvani székhelyű vállalkozás ügyintézőinek adták ki magukat és küldtek egy megtévesztő elektronikus üzenetet a céggel egyébként hosszabb ideje üzleti kapcsolatban álló, elektronikai alkatrészeket forgalmazó amerikai gazdasági társaságnak.

A megtévesztő tartalmú üzenetben azt közölték az amerikai céggel, hogy megváltozott a bankszámlaszámuk és a továbbiakban az átutalásaikat új bankszámlaszámra teljesítsék. Mindezzel egy időben a vádlott 2015. október 1-én az egyik bank szegedi fiókjában egy akkor alapított, ugyancsak szegedi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjeként bankszámlát nyitott. A bankszámlára ezt követően röviddel 218 ezer dollárt utalt az amerikai gazdasági társaság, amelyet jóvá is írtak. A jóváírást követő napon a vádlott 110 ezer dollárt vett fel a bank szegedi fiókjában készpénzben, majd másnap a fennmaradó összeget is fel kívánta venni. Ezt azonban a vádlottnak már nem sikerült megszereznie, mivel a bankbiztonsági rendszereken küldött jelzés miatt a tranzakciót felfüggesztették, majd a fennmaradó összeget lefoglalták a büntetőeljárás során.

A vádlott mindezeket követően netbankon keresztül továbbra is megpróbálta az átutalást végrehajtani saját bankszámlái felé, de azok már eredményre nem vezettek.

A vádirat szerint a vádlott mintegy 61 millió forint bűncselekményből származó pénzt szerzett meg a bankszámlán történő jóváírással és tisztában volt azzal, hogy az általa megnyitott bankszámlára nem legális forrásból, hanem büntetendő cselekményből származó pénzek érkeznek.

A vádlott ténylegesen mintegy 31 millió forintot vett fel, míg a fennmaradó 30 millió forintnak megfelelő USD a lefoglalás megszüntetését követően a sértett tajvani cég részére került kiadásra.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség a szerb férfival szemben különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt emelt vádat.

A vádlott bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.