Hírzóna

A Magyar Rendvédelmi Kar elkészítette az életpályamodell-javaslatát

A Magyar Rendvédelmi Kar elkészítette az életpályamodell-javaslatát

2015. január 13., kedd
A Magyar Rendvédelmi Kar elkészítette az életpályamodell-javaslatát

A Magyar Rendvédelmi Kar (MRK) működésének az elmúlt évben az volt a legfőbb eredménye, hogy benyújtotta a rendvédelmi életpályamodell egyes elemeire vonatkozó javaslatát a belügyminiszternek - tájékoztatta az MRK elnöke kedden az MTI-t.

Dobson Tibor

elmondta: ebben a költségvetés teherbíró képességére figyelemmel javaslatot tettek a végrehajtói állomány illetményének rendezésére, a teljes életpályát felölelő modell kialakítására, amelynek része lehet egy életpálya-biztosítás bevezetése is. Az életpályamodell a tervek szerint a katasztrófavédelem, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a titkosszolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az országgyűlési őrség tagjaira vonatkozik majd - tette hozzá a tűzoltó dandártábornok. Emlékeztetett arra, hogy május közepén ismertette

Orbán Viktorral

a rendvédelmi életpályamodell egyes elemeire vonatkozó elképzeléseiket, amelyeket támogatásáról biztosított a miniszterelnök. Ezután

Pintér Sándor

belügyminiszter jóváhagyásával megkezdődtek az előzetes szakértői tárgyalások. Dobson Tibor elmondta: tarthatatlan az az állapot, hogy a kezdő végrehajtói állomány, például a vonuló tűzoltók illetménye jelenleg a kiegészítő pótlék nélkül nem éri el szakmunkás minimálbér összegét. Vagyis a bérek rendezése szükséges. A modell a tanulmányoktól kezdve, például a lakáshoz jutáson át, a nyugdíjig tartalmazná egy biztonságos életpálya kritériumait. Mindez pedig szándékaik szerint kiegészül majd egy a teljes állományra vonatkozó életpálya-biztosítással - ismertette. Utóbbi megvalósításához külső, piaci forrás bevonását is lehetségesnek tartják, a biztosítók és az állam számára egyaránt kölcsönösen előnyös konstrukció keretében - mondta a MRK elnöke. Hozzáfűzte, az előkészítő munka során javaslatot tettek az életpályamodell megvalósításához szükséges jogszabályi változtatásokra is. Az eredmények közé sorolta még, hogy megteremtették az MRK működési feltételeit, iroda kialakításával, ahol két főállású munkatársat foglalkoztatnak. Megalapították a Rendvédelemért emlékérmet, önálló honlapot és Facebook-profilt hoztak létre. Továbbá kezdeményezték az országos hatáskörű rendvédelmi szervekkel az együttműködési megállapodások megkötését, és hozzájárultak rendvédelmi tábor, illetve a tagozatok által kezdeményezett sportrendezvények lebonyolításához. Dobson Tibor kitért arra is, hogy hamarosan megkezdik az egyeztetést a Belügyminisztériummal a hivatásos szolgálati törvényről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.