Közélet

Vona: sikertelen népszavazás esetén le kell mondania Orbán Viktornak

Vona: sikertelen népszavazás esetén le kell mondania Orbán Viktornak

2016. június 15., szerda
Vona: sikertelen népszavazás esetén le kell mondania Orbán Viktornak
Vona Gábor

A Jobbik elnöke a kvótareferendum sikertelensége esetén Orbán Viktor miniszterelnök lemondását várja.

Vona Gábor

szerdai budapesti sajtótájékoztatóján - a parlament tavaszi ülésszakát értékelve - a három legfontosabb témaként jelölte meg a korrupciót, a migrációt és a pártja által indított "valódi nemzeti konzultációt". Azt mondta:

Orbán Viktor

a korrupció melegágya Magyarországon, akit "semmi más nem érdekel, csak a lopás és a foci". Az ellenzéki politikus szerint ez ügyben nem kerülhető meg a miniszterelnök és környezete felelőssége, s noha az Országgyűlésben többször próbálta kérdezni őt

Habony Árpádról

,

Mészáros Lőrincről

vagy

Andy Vajnáról

, rendre kitérő válaszokat kapott. Szóvá tette azt is, hogy a Jobbikon kívül senki nem hozta nyilvánosságra hozzátartozói vagyonnyilatkozatát és nem nyilatkoztak arról sem, érintettek-e a brókerbotrányokban vagy az offshore-ügyekben. Vona Gábor sajnálatának adott hangot, hogy a betelepítési kvóták elutasítása miatt kezdeményezett alaptörvény-módosításukat a kormánypártok nem vették komolyan. Hozzátette: a népszavazás érvényességéért és eredményességéért a kormányfőnek kell viselnie a felelősséget, s ha az balul sül el, annak a szándékolttal ellenkező üzenete lehet Brüsszelben. Megjegyezte: a Jobbik érdekelt a referendum sikerességében és maga is a kvóták ellen fog szavazni. A pártelnök beszámolt arról is, hogy konzultációjuk során több száz fórumot, szakmai egyeztetést tartottak, illetve szakszervezeteket és intézményeket kerestek fel, szeptemberben pedig minden háztartásba eljuttatják kérdőíveiket. Megismételte azt is, hogy a Jobbikban lezárult a néppártosodás folyamata és készek arra, hogy 2018-ban változást hozzanak az országban. Értékelése szerint a kormányfő "egy fullasztó országot" teremtett az elmúlt hat évben, s a Jobbiknak kell lecserélnie azt a "megáporodott, rossz levegőt, amit a 20. század pártjai árasztanak".

Fidesz: a Jobbiknak már nem fontosak az elvek

A Fidesz szerint Vona Gábor kvótareferendummal kapcsolatos nyilatkozata is arra utal, hogy "a Jobbiknak az elvek már régen nem fontosak, csak a hatalom és a pénz". A nagyobbik kormánypárt szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményében Vona Gábor sajtótájékoztatójára reagált, ahol a Jobbik elnöke arról beszélt, hogy a kvótareferendum sikertelensége esetén Orbán Viktor miniszterelnök lemondását várja. Az ellenzéki pártelnök szerint a népszavazás érvényességéért és eredményességéért a kormányfőnek kell viselnie a felelősséget, s ha az balul sül el, annak a szándékolttal ellenkező üzenete lehet Brüsszelben. Vona Gábor ugyanakkor megjegyezte: a Jobbik érdekelt a referendum sikerességében és maga is a kvóták ellen fog szavazni. A Fidesz erre reagálva kiemelte: Vona Gábor régen népszavazást akart, "de ma már Brüsszel szekerét tolja". A Jobbik elnöke a vezetőségben is "tisztogatásba kezdett, nehogy még több részlet kiderüljön a párt korrupciós ügyeiről" - tette hozza a nagyobbik kormánypárt, amely szerint a Jobbik "Európa legsúlyosabb korrupciós botrányában érintett", és - mint kiemelték - máig nem adott rá választ, hogy "milyen idegen hatalmaknak és mennyi pénzért adta el korábbi elveit".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.