Kultúra

Katonai távcső, megrendítő történetek - zajlik az első világháborús gyűjtés

Katonai távcső, megrendítő történetek - zajlik az első világháborús gyűjtés

2014. március 19., szerda
Katonai távcső, megrendítő történetek - zajlik az első világháborús gyűjtés
vh_tavcso

Sikerrel zajlik a Móra Ferenc Múzeum első világháborúval kapcsolatos gyűjtési kezdeményezése: katonai távcső, tábori levelezőlapok, különböző fotók és fogságban készült fényképek is bekerültek a közgyűjteménybe – Csongrád megye mellett a határon túlról is érkeztek felajánlások.

Első világháborús tárgyakkal és történetekkel gazdagodott a Móra Ferenc Múzeum az elmúlt hetekben. A közgyűjtemény februárban indított kezdeményezést: első világháborús emlékeket várt a világégés századik évfordulójának alkalmából. Az elmúlt egy hónap alatt számos megkeresést kaptak: ezek során nem csak tárgyakkal, hanem visszaemlékezésekkel is gazdagodott a múzeum. A legtöbb megkeresés az első világháborút megjárt katonák gyermekeitől, unokáitól, dédunokáitól érkezett. A Móra-múzeum tényleges, illetve virtuális gyűjteményébe bekerültek katonákat ábrázoló és a fogságok során készült fotók, tábori levelezőlapok és különleges tárgyak: többek között porcelán edényke és bögre, tengerészsapka és egy katonai távcső is. Utóbbi története igazán megrendítő: tulajdonosa egy tiszt volt, aki a háború utolsó napjaiban esett el Franciaországban. A távcsövet tiszti szolgája hozta végül haza, hogy a család eltehesse emlékül azt. A tárgyakon kívül számtalan megrendítő történet, visszaemlékezés is napfényre került a fronton harcoló katonák mindennapi borzalmairól, a hősies küzdelmekről és a családi tragédiákról. Az egyik visszaemlékező édesapja az első világháborúban a galíciai „halálvölgyben” harcolt: hazaérkezése után megosztotta fiával az ott történt szörnyűségeket. A fiú aztán néhány évtizeddel később, a második világháborúban ugyanabban a halálvölgybe került, mint édesapja. A Móra Ferenc Múzeum továbbra is várja az első világháborúval kapcsolatos tárgyi emlékeket és visszaemlékezéseket. A gyűjtés részleteiről a

www.moramuzeum.hu

oldalon található bővebb információ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.