Gazdaság

Több milliárd eurós befektetés érkezik a régióba

Több milliárd eurós befektetés érkezik a régióba

2023. október 18., szerda
Több milliárd eurós befektetés érkezik a régióba

Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegye között hatalmas szakadék alakult ki az ipari termelés mértékében, nyugati szomszédunk már 3,55-ször többet termel. Hamarosan a szakadék tovább mélyülhet, ugyanis a Mercedes ismét több milliárd eurót fektet be Kecskemétre, ahol a jelentős gyárbővítés mellett teljesen CO2-semleges üzemet is létesítenek.

Ola Källenius, a Mercedes-Benz csoport igazgatótanácsának elnöke Magyarországra látogatott megtekinteni a gyárbővítést, valamint a kecskeméti csapattal találkozni. Ittartózkodása során az Indexnek elmondta, a kecskeméti gyár globális szinten is nagyon fontos része a cégnek, a termelés minőségét és a szállítás hatékonyságát tekintve is már kiemelt szerepet tölt be. Éppen ezért tervezik a következő években több milliárd euróval fejleszteni az üzemet.

Kiemelte, nem véletlen, hogy a konszern németországi gyáraiban, illetve világszerte, például a Mercedes-Benz kínai gyárában is fontos pozíciókat töltenek be magyarok a termelésirányításban

A jövőt építik Kecskeméten

Az igazgatótanács elnöke szerint Kecskeméten a jövő épül, amit nem üres hízelgésként, vagy hangzatos kijelentésként mond. Emlékeztetett, 2021 őszén Magyarországon készült el az első tisztán elektromos EQB kompakt SUV modell.

Hozzátette, a Magyarországon előállított első tisztán elektromos, sorozatgyártásban készült autó a Mercedes-Benz életében is mérföldkő, hiszen

lenyűgözte a konszern vezérkarát, hogy az igazgatótanácsban hozott döntéstől alig 12 hónap telt el a tényleges gyártásig.

Az elnök felidézte: a Müncheni Autószalonon bemutatták az úgynevezett MMA architektúrát, új generációs elektromos autókkal és villamosított, high-tech belső égésű erőátviteli rendszerrel.

Nem titok, hogy a terjeszkedés a termékportfólió bővítéséről szól, a közeli jövőben, az évtized közepétől a Mercedes luxusautó-vásárlóit is Kecskemétről szolgálhatjuk ki"

- osztotta meg a hírt Ola Källenius.

Kifejtette, egy teljesen CO2-semleges üzemet létesítenek, a fűtéshez a tervek szerint geotermikus energiát használnak majd. A termelés egészét úgy szervezik át, együttműködve a magyarországi partnereikkel, hogy megújuló energiára támaszkodhassanak a fosszilis alapúval szemben.

Magyarország már nem összeszerelő ország

Sokak szerint Magyarország változatlanul a nyugati nagytőke összeszerelő üzeme, a befektetéseket pedig továbbra is a még ma is relatíve olcsó munkaerő és az adókedvezmények vonzzák. Ola Källenius szerint ezen a szakaszon már messze túl vagyunk.

Egy évtizeddel ezelőtt, amikor Kecskemét még németországi mása testvérüzemeként működött, kicsit mester és tanítvány jellegű volt a viszony, de hamar eltűntek ezek a különbségek. Ma már minden telephelyünk hozzájárul a globális termelési hálózat know-how-jához. Kecskemét ebben tökéletesen egyenlő partner és világszinten a legjobban teljesítő gyáraink közé tartozik

- jelentette ki a cég vezetője.

Borítókép: MTI/Bús Csaba

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.