Gazdaság

Terítékre kerülnek a minimálbér-tárgyalások

Terítékre kerülnek a minimálbér-tárgyalások

2023. október 11., szerda
Terítékre kerülnek a minimálbér-tárgyalások

Összeül szerdán a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, hogy megkezdje a jövő évi minimálbérről szóló tárgyalásokat. A szakszervezetek, a munkaadók és a kormány részvételével tartandó eseményen a szokásoktól eltérően nemcsak a jövő évi kötelező legkisebb munkabérről egyeztetnek a felek, hanem egy hosszú távú, négyéves bérmegállapodás is terítékre kerül - írja a Világgazdaság.

Előzetesen aVilággazdaság azt tudta meg, hogya kormányzat részvétele nélkül megtartott eddigi kétoldalú egyeztetéseken a vállalkozók hajlottak arra, hogy a szakszervezetek több követelését is teljesítsék. Így a vártnál magasabb infláció miatt egyszeri, 100 ezer forintos béren kívüli juttatást biztosítanának a minimálbéreseknek.

Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára nem kívánta cáfolni a sajtóban megjelent részleteket, viszont megjegyezte, nem örül neki, hogy azok kiszivárogtak, szerették volna ugyanis, ha a kormány első kézből tőlük hallja a VKF ülésén.

A kormány a hiány- és az adósságcsökkentés, valamint a gazdasági növekedés közötti egyensúlyi pontot próbálja megtalálni - fűzte hozzá Varga Mihály pénzügyminiszter.

Egy 15 és 10 százalékos emeléssel a kötelező legkisebb munkabér 266 ezerre, míg a szakmunkás-minimálbér 326 ezerre emelkedne. Az előbbi nettója 176 ezerre, az utóbbié 217 ezer ugorhatna 2024. január elsejével.

A teljes cikk itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.