Gazdaság

Szegedet is érintő, határokon átnyúló gazdasági fejlesztésről beszélt Navracsics

Szegedet is érintő, határokon átnyúló gazdasági fejlesztésről beszélt Navracsics

2023. október 21., szombat
Szegedet is érintő, határokon átnyúló gazdasági fejlesztésről beszélt Navracsics

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Orosházán tartott lakossági fórumot, ahol beszélt az eddigi, vármegyei felzárkóztatások sikerességéről, azonban a jövőben térségi és határokon átnyúló fejlesztési programokat dolgoznak.

A politikus felidézte, Békés vármegye, ahogyan a temesi, aradi, bánáti, bácskai és a csongrád-csanádi térség is, a trianoni békediktátum elszenvedője volt, ezen a helyzeten határokon átnyúló infrastrukturális fejlesztésekkel, beruházásokkal, a vállalkozások együttműködésével lehet változtatni.

Még nem dőlt el, hogy a Szeged-Békéscsaba-Arad-Temesvár-Újvidék-Szabadka tengelyen melyik városé lesz a legnagyobb erő.

Most Temesvárnak áll a zászló, de még bármi lehet"

- fűzte hozzá. Szerinte kulcsfontosságú, hogy ezeket a régiókat gazdaságilag egységes térségekké alakítsák, és fontos, hogy ki alakítja ezt ki.

Navracsics Tibor közölte, most készül az első komplex, átfogó regionális fejlesztési terv a Dél-Dunántúlra vonatkozóan, amelynek a sikerességéhez be kell vonni Kaproncát, Eszéket és Varasd környékét is. A horvát térség az utóbbi időben csaknem teljesen elnéptelenedett, ám kiváló mezőgazdasági adottságokkal bír, emiatt jó lehetőséget jelent a magyar vállalkozások számára.

A tárcavezető ígéretet tett arra a térség országgyűlési képviselőinek, hogy a következő fejlesztési terv Békés vármegyét érinti majd, amelyre szerinte a rendkívül rossz demográfiai mutatók megfordítása miatt is szükség van.

"De ez még a jövő zenéje. Még a ma pénze sincs meg" - jelentette ki.

A tárcavezető úgy látja, év végéig elhárulnak az akadályok az uniós források megérkezése elől, és akkor 2024-2025 már emelkedő pályát hoz. A Terület- és Településfejlesztési, valamint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program már elindult, előbbinél a pályázatok felét már kiírták, utóbbinál is közelítenek a 40 százalék felé.

Az uniós programok amúgy is utófinanszírozásúak, a forrásokat most a nemzeti költségvetés előlegezi meg, de ha megérkeznének az uniós támogatások, akkor azokat a pénzeket más fejlesztésekre lehetne fordítani - mondta.

A korábbi uniós biztos megjegyezte, Magyarország a 2014-2020-as időszakban az uniós források 94 százalékát tudta lehívni, ami kimagaslóan magas a többi tagországhoz képest, de a 2021-2027-es ciklusban is első helyen áll a 3 százalékos lekötési szinttel.

A politikus szólt arról, hogy jövőre európai parlamenti választások lesznek. Szavai szerint az unió soha ekkora kihívásokkal nem nézett szembe; jövő nyáron eldől, hogy vissza tud-e térni az alapító atyák elképzeléséhez, amely nem a másik elnyomásán alapult, hanem minden nemzetnek megadja a lehetőséget saját céljai megfogalmazásához.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: ne legyenek illúzióink, a kampány egyik fő témája Magyarország lesz, és hangzanak majd el vérlázító hazugságok.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.