Gazdaság

Navracsics Tibor: Szeged és az ELI ALPS az egyik kitörési pontja lehet Dél-Magyarországnak

Navracsics Tibor: Szeged és az ELI ALPS az egyik kitörési pontja lehet Dél-Magyarországnak

2023. szeptember 14., csütörtök
Navracsics Tibor: Szeged és az ELI ALPS az egyik kitörési pontja lehet Dél-Magyarországnak

 Az ELI ALPS kivitelezési munkálatai 2014 tavaszán kezdődtek és mostanra fejeződtek be.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy Szeged felsőoktatási, tudományos kutatásbéli hagyományai, előzményei és hősei alapozták meg azt, hogy Európa és a világ egyik kutatási központjává váljon. Hozzátette: a beruházás létrejöttét az Európai Unió adófizető polgárainak anyagi hozzájárulása tette lehetővé.

Az uniós tagság sok vita mellett számtalan olyan jótéteményt is hozott, amely végül is megvalósította azt az ezeréves álmunkat, miszerint intézményes szempontból is Európához tartozunk, dönthessünk Európa jövőjéről és bemutatva a tehetségünket, mi is hozzátehessük egy kicsit Európa jövőjéhez. Az ELI ALPS ilyen hozzájárulás az Európai Unióhoz

hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Szeged és az ELI ALPS az egyik kitörési pontja lehet Dél-Magyarországnak.

Az ELI ALPS-ban folyó kutatások páratlanok Európában és talán a világon is - hangsúlyozta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter.

A 2024 második félévében esedékes magyar uniós elnökség egyik meghatározó prioritása lesz az EU globális versenyképességének fenntartása és megerősítése.

Az ELI ALPS projekt bizonyítja, hogy a regionális fejlesztési politika és a versenyképesség nem egymással ellentétes, hanem egymást erősítő célkitűzések - közölte a politikus.

A konzervatív magyar kormány meggyőződése, hogy az ország boldogulásának, a gazdaság növekedésének egyik záloga az, hogy a magyar kutatás-fejlesztés Európa és a világ élvonalába tartozzon - közölte Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

 A szegedi lézerközpont ma a világ legfejlettebb lézerkutató központja.

Olyan kutatóhely, ahol az emberiség nagy kihívásaira, tudományos, ipari, orvosi mellett az energiaügy jövőjét alakító kérdésekre is keresik a megoldásokat.

Az ELI ALPS nem létezhet önmagában, ahhoz, hogy sikeresen működjön, szükség van a magas szintű tudományos, kutatási, felsőoktatási háttérre, a gazdasági élet szereplőivel kiépülő kapcsolatokra, a nemzetközi együttműködésekre és nem utolsó sorban, támogató kormányzati háttérre - hangsúlyozta - emelte ki Lantos Csaba.

A kormány célja, hogy az ország fontos kutatási, innovációs térséggé váljon Európában.

- írja az MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.