Gazdaság

Nagy Márton: a Moody's szerint is állja a sarat a magyar gazdaság a koronavírus járvány, az elhibázott brüsszeli szankciók és a háború után is

Nagy Márton: a Moody's szerint is állja a sarat a magyar gazdaság a koronavírus járvány, az elhibázott brüsszeli szankciók és a háború után is

2023. szeptember 2., szombat
Nagy Márton: a Moody's szerint is állja a sarat a magyar gazdaság a koronavírus járvány, az elhibázott brüsszeli szankciók és a háború után is

Ahogy a közleményből kiderül a Moody's kedvezően értékeli, hogy a magyar gazdaság jövőre visszatér a magas ütemű növekedési pályára, miközben a kormány jelentősen csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot.

A hitelminősítő 2024-re 3 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, amelyet az erős export, a magas beruházási ráta és a reálbérek növekedésével fellendülő fogyasztás is támogat.Ezeket az esélyeket az támasztja alá, hogy hazánkban fejlett az infrastruktúra, jól képzett a munkaerő, versenyképes az adórendszer.

A Moody's pozitívan értékeli a kormány elkötelezettségét a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett.

A polgári kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredményeként 2016/2017-től kezdődően több felminősítés is történt.

Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők és egy világjárvány után, egy háború szomszédságában is bíznak a magyar gazdaságban.

A kormány a pandémia óta megfeszített munkát végez annak érdekében, hogy megvédje a családokat, valamint a beruházás- és export alapú gazdaságot. A kormány intézkedései hatékonyan működnek, amelynek eredményeképpen Magyarországgal szemben töretlen a nemzetközi befektetői és piaci bizalom. Ezt még a visszatartott uniós források és az elhibázott brüsszeli szankciók sem tudták dugába dönteni.

A Moody's jelentésére reagált Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A magyar gazdaság erős helyzetét emelte ki a miniszter, hogy 2022-ben a háború és a szankciós energiaválság közepette is 4,6 százalékkal nőtt, ami a rendszerváltoztatás utáni időszak 6. legmagasabb növekedésének bizonyult.

2023-ban a kormány legfontosabb célja, hogy hazánk kivédje a recessziót, egy számjegyűre szorítsa le az inflációt, mielőbb reálbérnövekedést érjen el, és így a fogyasztás ismételt bővülésével újra helyreállítsa a növekedést.

jelentette ki Nagy Márton.

Az online árfigyelő és a kötelező akciózás az infláció leszorításában rendkívül hatékonyan vettek részt. A januári csúcsponthoz képest már több mint harmadával alacsonyabb a szankciós infláció mértéke.

A kormány célja változatlan, év végére - vagy akár már azt megelőzően - egy számjegyűre csökkenti a szankciós inflációt

szögezte le a miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.