Gazdaság

Lázár János: új kapukat nyitunk a magyar építészetben

Lázár János: új kapukat nyitunk a magyar építészetben

2023. szeptember 21., csütörtök
Lázár János: új kapukat nyitunk a magyar építészetben

2022. december elseje óta, a tárcabővülés után hivatalosan építési és közlekedési miniszterként tevékenykedő Lázár János új korszakot szeretne nyitni, teremteni a magyar építkezés történetében.

Jót és jól akarunk építeni: olyat, amiben érvényesül a polgári jóízlés, az építészetünk nemzeti hagyománya és európai tradíciója is

mondta a miniszter.

Kijelentette, számára nagyon fontos tisztázni, hogy hogyan tudnak jót, és jól építeni. Az ökonómia és ökológia harmóniájának szükségességét nem vitatja el. Részletezte, hogy összhangba kell hozni a gazdasági érdekeket a fenntarthatósági, energiahatékonysági, környezethatékonysági és környezettudatossági szempontokkal.

A minőség rovására a pénz uralkodott az építészetben.

jelentette ki.

Úgy gondolja, hogy a kevesebb több elvet képviselve és vallva az ökonómiai mellett az ökológiai szempontok érvényre juttatása a 21. században elengedhetetlen.

Kiemelte, hogy tudni kell a válaszokat arra, hogy az adott épület milyen lesz 10-20-30 év múlva, hogyan lehet fenntartani, hogyan lehet üzemeltetni, hogyan fog az az épület az emberrel megöregedni.

Ennek a törvénynek úttörő szerepe van abban, hogy ezekben a kérdésekben teljesen új világot szabjon meg.

Tehát egyrészről jót kell építeni, a másik pedig, hogy jól kell építeni, magyarul szépet is kell építeni...én azt tartom jó építészetnek, amely illeszkedik oda, ahová készül.

jegyezte meg Lázár János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.