A szakmai szervezetek által készített piaci körkép szerint az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül a magyarországi paradicsom-termesztés. Olyannyira a környezeti tényezők sem befolyásolják már a gazdaságot növényházi termesztésnek köszönhetően.
Jelenleg a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus jelenléte okozza a gazdálkodóknak a legnagyobb kihívást a növekvő termelési költségek mellett. Ebben az esetben a legfontosabb a megelőzés és a megbízható szaporítóanyag használata, így elkerülhető a komoly gazdasági kár.
Az étkezési paradicsomot jellemzően üvegházban vagy fóliasátorban termesztik a gazdák.
Túlnyomó többségben a bogyós és a fürtös paradicsom van, 75-80 százalék az arányuk, de egyre nagyobb teret nyer magának a cseresznye- és koktélparadicsom termelése is.
A hazai termelők áprilistól októberig tudják ellátni koktél- és cseresznyeparadicsommal a piacot, fürtös paradicsomból pedig április elejétől a tél beköszöntéig önellátó az ország - áll a közleményben.
Az export mennyisége évről évre nő, 2022-ben az előző évhez képest 17,6 százalékkal több paradicsomot szállítottak a külpiacokra a magyar termelők, mint egy évvel korábban. A fő felvásárlók Csehország, Szlovákia és Románia volt.
Az import egyre kevesebb, tavalyhoz képest 13 százalékkal kevesebb a külföldi paradicsom a boltokban. Spanyolországból vásárlunk fel a legnagyobb mennyiségben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.