Gazdaság

Nagy változások léptek életbe az állami beruházásoknál

Nagy változások léptek életbe az állami beruházásoknál

2023. augusztus 1., kedd
Nagy változások léptek életbe az állami beruházásoknál

Egy éves előkészítő munka előzte meg az előterjesztését a törvénynek, aminek hatását akár több évtizedig érezhetjük. Elsősorban a hazai építőipar világában hoz el hatalmas változásokat az új jogszabály. A beterjesztő Lázár János építési és közlekedési miniszter volt, akinek elsődleges célja az ágazat színvonalának és a magyar tulajdonú cégek helyzetének javítása.

Az új törvény 32 év után szabályozza újra a közpénzek elköltésének kereteit és feltételeit. Mintegy ezer javaslat érkezett a jogszabály megalkotása alatt 40 különböző szakmai szervezet részéről. A fenntarthatóság és kiszámíthatóság elérése a cél, mindemellett a költséghatékonyság és az alacsony környezetterhelés is rendkívül fontos szempont.

Az egyik jelentős változás abban valósul meg, hogy a jövőben egy ajánlat esetén az építtető állami beruházásért felelős miniszter mint ajánlatkérő köteles eredménytelenné nyilvánítani a közbeszerzési eljárást, de akkor sincs eredmény, ha a beérkezett érvényes ajánlatok nem férnek bele az árba.

5500 milliárd forint értékű állami beruházást kellett felfüggeszteni az elmúlt évben, miután 2010-2022 között 28 ezer milliárd forint értékű beruházás valósult meg az országban

emlékeztetett nemrégiben Lázár János

Részletezte, hogy tárca felügyelete 3300 milliárd forint értékű folyamatban lévő beruházást kell lezárni, emellett további 200 beruházást tervezése zajlik 1300 milliárd forint értékben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.