Gazdaság

Közel 8 milliárd forintnyi támogatással mentette meg a kormány a falusi kisboltokat

Közel 8 milliárd forintnyi támogatással mentette meg a kormány a falusi kisboltokat

2023. augusztus 5., szombat
Közel 8 milliárd forintnyi támogatással mentette meg a kormány a falusi kisboltokat

Csaknem nyolcmilliárd forintot kaptak a falusi kisboltok tulajdonosai a napokban a Magyar falu program forrásából, a támogatás lehetővé teszi életben maradásukat - írja szombati számában a Magyar Nemzet.

A lapnak Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: 2783 falusi kisbolt jutott átlagosan több mint 2,9 millió forintot állami támogatáshoz.

A kormány tavaly novemberben jelentette be, hogy pályázati lehetőséget biztosít a kétezer főnél kevesebb lélekszámú településeken működő kisboltoknak, ezzel támogatva, hogy a lakosság helyben meg tudja vásárolni az alapvető élelmiszereket. A cél az, hogy ezek a szolgáltató egységek ne zárjanak be, hanem továbbra is kiszolgálják a falusi embereket. A pályázatokat január 31-ig lehetett benyújtani - emlékeztetett a politikus.

Gyopáros Alpár tájékoztatása szerint minden érvényes pályázatot benyújtó üzlet támogatást kapott, és szinte mindenkinek a maximális összeget tudták folyósítani. Az elnyert összegek egyebek között működési támogatásra, azaz rezsiköltségre, benzinköltségre, bérköltségre számolhatók el.

A program népszerűségét és egyszerűségét mutatja, hogy a pályázatra jogosultak csaknem hetven százaléka igényelt támogatást - emelte ki a kormánybiztos.

Rámutatott:

a pályázat 1700 település kisboltjainak megmentését teszi lehetővé.

Közöttük 661 olyan település van, ahol csak egyetlen kisbolt működik, amely nélkül a kistelepülés vásárlási lehetőség nélkül maradna.

Gyopáros Alpár kitért arra, hogy hétfőn hirdettek pályázati lehetőséget a kistelepülési civil szervezeteknek a Falusi civil alapban. - A nemzeti kormány számára a vidék érték, a falusi, önszerveződő civil szervezetek, így a polgárőrök, az önkéntes tűzoltók, a hagyományőrzők, a dalárdák, a néptáncosok, a sportegyesületek, a jótékonysági egyesületek, szintén pótolhatatlan tevékenységet végeznek a kistelepüléseken - érvelt Gyopáros Alpár.

Ismertetése szerint a pályázatban ingatlanberuházásra és -felújításra, gépjárműbeszerzésre, eszközbeszerzésre és programszervezésre igényelhetnek támogatást a civil szervezetek. Az igényelhető támogatási összeg felső határa ingatlanberuházásnál és -felújításnál, illetve gépjárműbeszerzésre hétmillió forint, a másik két alprogramnál kétmillió forint.

A pályázati igények benyújtási határideje augusztus 31. 14 óra.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta, hogy 2020-ban bővült a Magyar falu program kedvezményezetti köre, és a kistelepülési önkormányzatok, az egyházközségek és tankerületek mellett az ötezer főnél kevesebb lélekszámú településeken működő, a civil törvény hatálya alá tartozó falusi civil szervezeteknek is pályázatot hirdetett a Miniszterelnökség.

A kormánybiztos beszámolt arról, hogy az elmúlt három évben több mint hatezer falusi civil szervezet kapott támogatást 1946 településen, a kiutalt támogatások összege megközelíti a húszmilliárd forintot. A nyertesek között önkéntes tűzoltó-egyesületek, polgárőr-egyesületek, sportegyesületek, művészeti, hagyományőrző, faluszépítő, szociális munkát végző egyesületek, jótékonysági alapítványok is megtalálhatók.

Ezek a pályázatok is azt igazolják, hogy a kormány az elhúzódó háború és a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is elkötelezett a magyar vidék és a kistelepülések támogatása mellett - szögezte le Gyopáros Alpár.

https://szegedma.hu/2023/06/atadasdomping-tortent-szeged-korul-videkfejlesztesrol-adott-interjut-gyoparos-alpar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.