Gazdaság

Gyopáros Alpár: sikeres a Magyar falu program a falusi közösségek támogatásában

Gyopáros Alpár: sikeres a Magyar falu program a falusi közösségek támogatásában

2023. augusztus 12., szombat
Gyopáros Alpár: sikeres a Magyar falu program a falusi közösségek támogatásában

2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök meghirdette a Magyar falu programot, polgármesterekkel, plébánosokkal, civil szervezetekkel és nemzetiségi önkormányzatok vezetőivel beszéltek arról, milyen területeken lenne szükség fejlesztésekre, nagyjából innen indult minden.

A helyi közösségek újjáteremtése, megerősítése vagy megmentése hangsúlyos helyen szerepelt.

A program indulása óta önkormányzati kezelésben lévő közösségi terekből ezerötszázat újítottak fel, egyházi közösségi terekből ezerháromszázat. Az önkormányaztok közel négyszáz olyan ingatlan megvásárláshoz kaptak támogatást, amelyeket valamilyen közösségi célra alakítottak át.

A magyar falvakat mindig is az összetartás, a szolidaritás, az egymásra való odafigyelés jellemezte és a kormány azon dolgozik, hogy ez a jövőben is így legyen.

Gyopáros Alpár ezekről a Vas vármegyei Peresznyén beszélt, ahol átadták a megújított horvát közösségi házat. Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy Peresznyét a jelenlegi önkormányzati ciklusban közel háromszázmillió forint kormányzati forrásból fejlesztették.

Orbán Gyula, Peresznye független polgármestere elmondta, hogy a Magyar falu program révén 25 millió forintból újították fel a tetőt a közösségi házon, szigetelték a homlokzatot és kicserélték a nyílászárókat. A belső munkálatokra a helyi horvát nemzetiségi önkormányzat közel 25 millió forint állami támogatást kapott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.