Gazdaság

Agrometeorológia: kedvező a talaj nedvességtartalma a nyári növények számára

Agrometeorológia: kedvező a talaj nedvességtartalma a nyári növények számára

2023. augusztus 10., csütörtök
Agrometeorológia: kedvező a talaj nedvességtartalma a nyári növények számára

A múlt hét második felében országszerte kiterjedt záporok, többfelé felhőszakadással és kártevő széllel együtt járó zivatarok voltak, és még a hét első felében is többfelé előfordultak esők, záporok, zivatarok. Az elmúlt harminc nap csapadékmennyiségében elég nagy különbségek alakultak ki: míg a nyugat-magyarországi területeken 200 milliméter körüli mennyiség esett, addig az Alföldön helyenként - például Szolnok vagy Kecskemét térségében - csak 40 milliméter -írták.

Országos szinten nagyon változó a talajok állapota, mint ahogy korábban megírtuk.

Hozzátették, hogy a talajok felszín közeli része továbbra is telítettség közeli állapotban van, a középső és mélyebb rétegekben azonban már vannak szárazabb területek az Alföldön. Kritikusan száraz talaj sehol sem jellemző. A hőmérséklet az elmúlt napokban 3-6 Celsius-fokkal hűvösebben alakult az ilyenkor szokásosnál.

Befejeződött a kalászosok aratása, sokfelé megtörtént a tarlók tárcsázása. Az a termés, ami hosszabb ideig kint maradt és megázott, annak minősége romlott.

A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, Miskolc térségében nem ritka a 3 méteres állománymagasság és a dupla csövek sem. Augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a szemfejlődés állapotában járó állományoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.