Gazdaság

Agrometeorológia: aszály és telített talaj is előfordul Magyarországon augusztus elején

Agrometeorológia: aszály és telített talaj is előfordul Magyarországon augusztus elején

2023. augusztus 4., péntek
Agrometeorológia: aszály és telített talaj is előfordul Magyarországon augusztus elején

Az ország nagy területén 20-50 milliméter csapadék hullott az elmúlt tíz napban a Dunántúl nyugati részén 60-80 milliméter is leesett, míg a Jászberény - Tokaj sávban még 10 milliméter sem - olvasható a meteorológiai szolgálat elemzésében.

Aszály nagyjából a Budapest-Dunaújváros-Kecskemét-Szolnok-Jászberény térségben van, a nyári szántóföldi növények itt már csak a mélyebb talajrétegekből tudnak nedvességhez jutni, de ez a télen felhalmozódott víztartalom is egyre csökken - emelték ki.

Meghaladta a sokéves átlagot a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti határnál a csapadék mennyisége júliusban. Ezzel szemben az ország nagyobbik, középső részén ez alatta maradt. A kilencedik legmelegebb júliuson vagyunk túl 1901. óta, a havi középhőmérséklet 1-2 fokkal alakult az átlag fölött.

A havi napfénytartam többnyire 260 és 320 óra között alakult, nyugaton kevesebb, délkeleten több napsütéssel, ami 40 órával magasabb a sokéves átlagnál.

A szántóföldi növényeknél a búza aratása a végéhez közelít, a hosszabban kint maradt termés már többször megázott, így annak minősége egyre romlott. A kukorica a szemfejlődés állapotában van - sokfelé szépen fejlett, Miskolc térségében nem ritkák a három méteres növények és a dupla csövek -, a napraforgó pedig a virágzás vége felé jár - ismertették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.