Gazdaság

Agrárminisztérium: végéhez közeledik az idei nyári aratás

Agrárminisztérium: végéhez közeledik az idei nyári aratás

2023. augusztus 4., péntek
Agrárminisztérium: végéhez közeledik az idei nyári aratás

Annak ellenére, hogy a tavalyi aszályos évet meghaladja az idei össztermés, és bőven fedezi a hazai ellátási igényeket, mégis elmaradt az előzetes mennyiségi és minőségi várakozásoktól.

Az aratás 1,8 millió hektáron jó ütemezéssel és lényeges fennakadásoktól mentesen zajlott az országban - mondta el az államtitkár.

Augusztus elejére betakarították az őszi árpa 100 százalékát , a búzát pedig már csak 50 ezer hektáron kell learatni. A mostani gazdálkodási évben az őszi vetésterületek nagysága átlag feletti.

Az elmúlt hetek viharos időjárása komoly károkat okozott egyes területeken az árpánál, és még kisebb mértékben a búzánál is. Az őszi árpa országos átlaghozama 5,51 hektáronkénti tonna.

Ezzel a hozammal számolva - köszönhetően a területbővülésnek is - csaknem2,2 millió tonna őszi árpát arattak, szemben a 2022-es 1,4 millió tonnás eredménnyel.

Az elmúlt évekhez képest jelentősen növekedett az őszi búza termőterülete, elérte az 1 millió hektárt. A tavalyi őszi búza termésátlaga hektáronként 4,4 tonna, az össztermés pedig 4,2 millió tonna volt.

Az aratás 94 százalékos készültsége mellett 5,6 tonna hektáronkénti országos átlaghozam látható, így az össztermés 5,6 millió tonna körül alakulhat.

Lényegében befejeződött az őszi káposztarepce aratása is.A tavalyi évnél 50 ezer hektárral kevesebb, 189 000 hektáros vetésterületen, 3 tonna hektáronkénti, jó termésátlaggal 600 ezer tonna körüli termést adott, ami a csökkenő vetésterület ellenére magasabb, mint a 2022-es 506 ezer tonnás mennyiség.

A végéhez közeledik kalászos gabonák - tritikálé, rozs, zab - aratása is. Ezeknek a növényeknek az esetében is meghaladja a tavalyi átlagot a termés.

Az Agrárminisztérium az összes lehetséges eszközzel fellép az ukrán gabona korábbi piacaira történő irányítása és ezzel a hazai gazdálkodók értékesítési lehetőségeinek erősítése érdekében - mondta el az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.