Gazdaság

Agrárminiszter: újabb pénzügyi segítséget kapnak a gazdálkodók

Agrárminiszter: újabb pénzügyi segítséget kapnak a gazdálkodók

2023. augusztus 25., péntek
Agrárminiszter: újabb pénzügyi segítséget kapnak a gazdálkodók

A miniszter kiemelte, hogy az intézkedés hozzájárul a termelés zavartalan folytatásához és az élelmiszerellátás biztosításához.

Idén a háború és a szankciók okozta magas termelési költségek, illetve az ukrán gabonaválság miatt csökkenő termelői árak hatása együttesen okoz nehézséget a gazdálkodóknak - emelte ki.

A termelés zavartalan folytatása és az élelmiszerellátás biztosítása érdekében a kormány megteremti annak feltételeit, hogy az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez (ASZK) kapcsolódó kamatszint 5 százalék legyen - fejtette ki Nagy István.

A megemelt összegű kamattámogatást a maximum 100 millió forint hitelkerettel rendelkező agrárvállalkozások vehetik igénybe.

A termelőknek a rendelet hatályba lépésétől számítva 9 hónap áll rendelkezésre a legfeljebb 3 éves futamidejű hitelszerződés megkötésére.

A normál Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel már rendelkezők számára is elérhető lesz a megemelt kamattámogatás, hiszen most mindenkinek szüksége van további segítségre.

A miniszter hangsúlyozta, a kormány az ukrán gabonaválságban is a termelők mellett áll, ezért az elhúzódó háború és a szankciókokozta nehéz gazdasági helyzetben is biztosítja a várhatóan 130-140 milliárd forint összegű gazdálkodói hitelhez a kiemelten kedvező kamatozású, szabad felhasználású folyószámlahitel felvételének lehetőségét.

A konstrukció a tervek szerint a lehető leggyorsabban, még az ősz első felében elérhetővé válik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.