Gazdaság

A jövőben telefonra kaphatjuk a vásárlások blokkjait

A jövőben telefonra kaphatjuk a vásárlások blokkjait

2023. augusztus 2., szerda
A jövőben telefonra kaphatjuk a vásárlások blokkjait

A koncepció lényege, hogy rendelkezésre állna egy adatbázis, amelyben a magyar fogyasztók személyre szabottan gyűjthetnék a különféle nyugtákat, számlákat, blokkokat, jótállási és garanciajegyeket, amiket a vásárlások során halmoz fel. Ezeket hosszabb ideig is lehetne tárolni.

A szisztéma lényegében az online pénztárgéprendszer továbbfejlesztett verziója lenne, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is támogatna.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke beszélt még korábban az e-nyugta fogalmáról. Az e-nyugta egy új állami szolgáltatás, amely akár már a közeljövőben elérhetővé válhat. a fogyasztók valamennyi bolti vásárlásáról készült nyugtája, bizonylata egyetlen digitális, személyre szabott gyűjtőhelyre kerül. Az adatbázishoz bárhol bármikor hozzáférhet a felhasználó, visszakeresheti az összes korábbi vásárlásához tartozó nyugtát, számlát és garanciajegyeket is.

Ezentúl senkit nem hajthat el egyetlen kereskedő sem a nyugta vagy a jótállási papír hiányára hivatkozva, ahogy az sem okozhat gondot, ha kifakul a nyomtatott vagy kézzel írt szöveg.

jelentette ki Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke

Kitért arra, hogy a folyamat a gyakorlatban gördülékenyen működhetne, ezzel kapcsolatban is március óta folyamatosan zajlik az egyeztetés az érintett piaci szereplőkkel.

az új e-pénztárgépekből a nyugta adatai már nemcsak a NAV-hoz, hanem a vevőhöz – egy a telefonjára letöltött alkalmazás segítségével – is azonnal eljutnak.

fejtette ki a NAV elnöke

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is megszólalt az üggyel kapcsolatban, nyitottak lennének egy efféle korszerűsítésre.

A kamara támogatja, hogy átláthatóbbá váljon a magyar gazdaság, ehhez pedig fel kell használni a digitalizációban rejlő lehetőségeket. A pénzügyi megoldásainkat gyorsítani kell, máskülönben elzúg mellettünk a technológiai fejlődés, káraink pedig hatalmasak lesznek

mondta el Parragh László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.