Gazdaság

Augusztus 1-jén indul a Vállalkozó Start II program

Augusztus 1-jén indul a Vállalkozó Start II program

2023. július 27., csütörtök
Augusztus 1-jén indul a Vállalkozó Start II program

Az államtitkár szerint több mint ezer új vállalkozás indulhat el a program támogatásával. A Vállalkozó Start I program jóvoltából az abban részt vevő cégek 80 százaléka azóta is működik és megállja a helyét támogatás nélkül - értékelte az első program eredményeit Czomba Sándor.

A Vállakozó Start I és II program az induló vállalkozó válást elősegítő szándékkal jöttek létre. A magyar kormányzat egyik fő célja a munkahelyek megtartása mellett az újak teremtése. 2013 óta folyamatosan nőtt a működő vállakozások száma, jelenleg már 1 millió fölött. A 2021-ben bejegyzett 96 ezer új vállalkozás után a tavalyi évben 154 ezer volt ez a szám. Tíz év alatt sikerült egymillió új munkahelyet teremteni a magánszektorban.

Az Eurostat adatai szerint a foglalkoztatási ráta 2022 végére 80,2 százalékra emelkedett a 2010-es 60 százalékról a 20-64 éves korosztályban. A kormány célkitűzése, hogy 2030-ra a foglalkoztatottság elérje a 85 százalékot. Erre a reális esély megadódhat a demográfiai helyzet miatt. A számítások szerint mintegy 300 ezerrel csökken az aktív munkavállalók száma hét év múlva.

Amíg korábban a munkanélküliség, most a munkaerőhiány okoz problémát a cégeknek. Az első negyedéves adatai szerint a feldolgozóiparban 20 ezer, az adminisztratív és szolgáltatások területén 11 ezer, az egészségügyi és szociális ellátás területén 9,1 ezer munkavállaló hiányzik.

mondta Czomba Sándor

Kiemelte: a kormányzat feladata, hogy megtalálja és támogassa azokat a kkv-kat, amelyek képesek lehetnek a jövőben a multinacionális cégek beszállítójaként működni. A programban 12 hónapig kapnak támogatást az induló vállalkozások, amelyeknek további 12 hónapig fenn kell tartani működésüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.