Gazdaság

Még mindig gyengélkedik az építőipar

Még mindig gyengélkedik az építőipar

2023. június 14., szerda
Még mindig gyengélkedik az építőipar

Tavaly április óta folyamatos az építőipar gyengülése.

2023 áprilisában az egy évvel ezelőttihez képest 3,2 százalékkal maradt el az építőipari termelés volumene a KSH nyers adatai szerint, márciushoz képest pedig 2,6 százalékos visszaesés volt mérhető.

Éves szintre lebontva januárban 3,6, februárban 11,8, míg márciusban 9,8 százalékos visszaesést produkált az építőipari termelés, havi szinten a januári és a februári bővülés mellett március 1,2 százalékos visszaesés volt mérhető.

2023 áprilisáig az előző év azonos időszakához képest 7,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés.

A visszaesés fő oka az Index cikke szerint az, hogy visszaesett a megkötött új szerződések volumene: épületek építésére kötött szerződéseké 33,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 42,3 százalékkal esett vissza tavaly áprilishoz képest. Április végén az építőipari vállalatok  szerződésállományának volumene 27,5, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 4,3, az egyéb építményekre vonatkozóké 41,2 százalékkal volt kisebb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.