Csökkent az élelmiszerek ára


Többnyire 5-13 százalékkal lettek olcsóbbak az alapvető élelmiszerek, a paradicsom pedig kiemelkedően, 47 százalékkal kerül kevesebbe - derül ki a Makronóm Intézet március és június közötti időszakot vizsgáló ár-összehasonlító kutatásából.
Az infláció miatt visszafogták a magyarok a költekezéseiket, így a kiskereskedelem is durván visszaesett. A boltok árcsökkentéssel próbálják rávenni a vásárlókat a forgalom újbóli növelésére, ráadásul a kormány is kötelező akciókat rendelt el. Az üzletek lényegében egymsára licitálnak.
A felmérés szerint márciustól júniusig összesen 5-13 százalékkal csökkent az alapvető élelmiszerek ára.
Az áruházláncok átlagosan 5-8, esetenként 11-12 százalékos árkorrekciót hajtottak végre a kenyérfélék, a sajt, a tej, a vaj, a tejföl és egyébként más tejtermékek esetében.
A gazdaságkutató intézet szerint ugyanakkor a zöldségek és gyümölcsök esetében már vegyes az összkép: míg a vöröshagyma ára 13 százalékkal, addig a paradicsomé 47 százalékkal esett vissza. A burgonya, a sárgarépa és helyenként a narancs ára is emelkedett ugyanakkor, előbbieké átlagosan csaknem 18 és 15,5, utóbbi 32,5 százalékkal.
Május 21,5 százalékos volt az infláció, ami előrelépés a januári 25,7 százalékhoz képest. Az élelmiszer-infláció 44 százalékról pedig 33,5 százalékra mérséklődött.
(via Index)