Gazdaság

Csökkent az élelmiszerek ára

Csökkent az élelmiszerek ára

2023. június 16., péntek
Csökkent az élelmiszerek ára

Többnyire 5-13 százalékkal lettek olcsóbbak az alapvető élelmiszerek, a paradicsom pedig kiemelkedően, 47 százalékkal kerül kevesebbe - derül ki a Makronóm Intézet március és június közötti időszakot vizsgáló ár-összehasonlító kutatásából.

Az infláció miatt visszafogták a magyarok a költekezéseiket, így a kiskereskedelem is durván visszaesett. A boltok árcsökkentéssel próbálják rávenni a vásárlókat a forgalom újbóli növelésére, ráadásul a kormány is kötelező akciókat rendelt el. Az üzletek lényegében egymsára licitálnak.

A felmérés szerint márciustól júniusig összesen 5-13 százalékkal csökkent az alapvető élelmiszerek ára.

Az áruházláncok átlagosan 5-8, esetenként 11-12 százalékos árkorrekciót hajtottak végre a kenyérfélék, a sajt, a tej, a vaj, a tejföl és egyébként más tejtermékek esetében.

A gazdaságkutató intézet szerint ugyanakkor a zöldségek és gyümölcsök esetében már vegyes az összkép: míg a vöröshagyma ára 13 százalékkal, addig a paradicsomé 47 százalékkal esett vissza. A burgonya, a sárgarépa és helyenként a narancs ára is emelkedett ugyanakkor, előbbieké átlagosan csaknem 18 és 15,5, utóbbi 32,5 százalékkal.

Május 21,5 százalékos volt az infláció, ami előrelépés a januári 25,7 százalékhoz képest. Az élelmiszer-infláció 44 százalékról pedig 33,5 százalékra mérséklődött.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.