Gazdaság

Nyereséges maradt a szegedi távfűtés, de ehhez a kormány is hozzájárult

Nyereséges maradt a szegedi távfűtés, de ehhez a kormány is hozzájárult

2023. május 12., péntek
Nyereséges maradt a szegedi távfűtés, de ehhez a kormány is hozzájárult

22 millió forintos adózott nyereséggel zárt a Szegedi Távfűtő Kft. 2022-ben - derül ki az önkormányzati cég beszámolójából, amit közgyűlés két hete fogadott el. Bár ez a tervezettnél valamivel kevesebb összeg, a megfelelő kormányzati támogatás nélkül talán még ennyi sem lett volna.

Mint a jelentésből kiderül, az árbevételek jelentős hányada a bérbeadásokból és a közvetített szolgáltatások továbbszámlázásából származik: a tervezett kb. 650 millió forint helyett több mint 4,8 milliárd forint volt.

Az árbevétel nagyrésze abból fakad, hogy a társaság biztosítja a futóművekben lévő gázmotorokhoz és azo ksegédberendezéséhez a földgázt és a villamosenergiát - ezt továbbszámlázzák a gázmotort működtető kisvállalkozók részére.

Ugyanakkor az energiaárak jelentősen megemelkedtek, és a szükséges földgáz mennyisége is több volt a tervezettnél, így a számlázásból származó árbevétel is több lett a tervezettnél.

A távhőszolgáltatás mint alaptevékenység árbevétele is a tervezett szinten alakult, közel másfél százalékkal maradt el a 2021-es évtől. A karbantartási és javítási tevékenység éves bevétele is 28%-kal több 2021-hez képest.

A beszámoló azt is kiemeli ugyanakkor, hogy a központi költségvetésből származó távhőszolgáltatási támogatás 12-szeresét kapta a SZETÁV 2021-es képest, de a támogatás összege is ötször magasabb volt a tervezetthez képest. Ennek okaként a cég azt nevezi meg, hogy a korábbi évektől eltérően már a tárgyévben átutalták a támogatás összegét.

Az elmúlt hónapokban a kormány folyamatosan biztosította a támogatást a távhőszolgáltatók számára, hogy azok fogyasztástól függetlenül rezsicsökkentett áron maradhassanak a lakosság számára. Mihálffy Béla, a szegedi és kiskundorozsmai térség kormánypárti országgyűlési képviselője közbenjárásával erre a célra 2 milliárd forint támogatást kapott Szeged a kormánytól, ráadásul a Tiszavirág Sportuszoda is külön támogatást kapott, hogy március helyett már januártól újranyithasson.

Legutóbb pedig az április eleji Magyar Közlönyben jelent meg, hogy több ütemben kapnak 100 milliárdos támogatást a távhőszolgáltatók a Rezsivédelmi Alapból június közepéig bezárólag.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.