Gazdaság

Ifjúságkutató Intézet: a 40 év alattiak fele nem tervez nyaralást

Ifjúságkutató Intézet: a 40 év alattiak fele nem tervez nyaralást

2023. május 15., hétfő
Ifjúságkutató Intézet: a 40 év alattiak fele nem tervez nyaralást

A 15-39 évesek harmada tervez külföldi vakációt, negyede pedig fesztiválozna - derül ki az Ifjúságkutató Intézet kutatásából.

Mint a közvélemény-kutatás eredményeiből kiderül, a 40 év alattiak 54 százaléka költségcsökkentés miatt lemondott a nyaralásról az elmúlt félévben. A 35 és 39 év közöttiek közel 60 százaléka pedig költséghatékonyabb vakációt szervez, az ennél fiatalabbakra ez kevésbé jellemző.

Az iskolai végzettség emelkedésével a kutatás szerint az is jellemzőbbé válik, hogy az eredeti elképzelések nem változnak: míg az alapfokú végzettségűek 61 százaléka, addig a diplomások 43 százaléka mondott le a nyaralásról idén.

A 40 év alattiak 32 százaléka tervez legalább egy hetet külföldön nyaralni, és itt is jellemző, hogy az iskolai végzettség emelkedésével nagyobb a hajlandóság a külföldi útra.

A külföldi nyaralási terveket alapvetően befolyásolja a megkérdezettek pénzügyi helyzete: az anyagi gondok nélkül élők közel háromnegyede (73 százalék) gondolkodik külföldi nyaralásban, míg a financiális nehézségekkel küzdőknek csupán tizede (12 százalék).

A 15-29 év közöttiek 29 százaléka tervez idén fesztiválozni - 2020-ban, a koronavírus-járvány évében ez az arány 16 százalék volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.