Gazdaság

Egyelőre bírják a válságot a szegedi vendéglátóhelyek

Egyelőre bírják a válságot a szegedi vendéglátóhelyek

2023. május 26., péntek
Egyelőre bírják a válságot a szegedi vendéglátóhelyek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2010 óta először van 40 ezernél kevesebb vendéglátóegység Magyarországon. A szállások nagyrésze pedig inkább ki sem nyitott télen.Szegeden azonban szemmel láthatóan nem volt drasztikus a csődhullám az energiaválság miatt.

A Portfolion megjelent becslések szerint 2021 végéhez képest 1445 kereskedelmi vendéglátóegység tűnhetett el Magyarországról. Ez az idő intervallum már kevésbé a koronavírus-járványhoz, mintsem inkább az orosz-ukrán háború és az uniós szankciós politika okozta energiaválsághoz és az áremelkedésekhez köthető. Tettünk időben és térben is egy kört, hogyan változott ez idő alatt a vendéglátóegységek képe Szegeden.

Az egyik első vendéglátóegység, ami ideiglenes beázárst hirdetett, a Gogol utcai Dublin Pub volt. Az ír kocsmák hangulatát és italait felvonultató kocsma szeptemberben jelentette be bezárását - akkor még azt írták, újra fognak nyitni, kérdés, hogy ez megtörtént-e azóta.

Ezt a sort folytatta aztán a Süti nem Süti nevű hely, ami végül nem szűnt meg, hanem a tulajdonos másik vendéglátóhelyével, a Kelesztővel olvadt össze. Egy rövid időre bezárt a Zura Burger és a Baan's Kitchen is, melyeket aztán később újranyitottak.

Eladósorba került ugyanakkor a Pipitér gluténmentes üzlete, továbbá a Passzázs soron található City Pan Fish n' Chips is. Nyílt a Kölcsey utcán egy hummus bár, az egykori Propeller helyére új éttermet nyitottak Concept néven. Március elsején bezárt a nagymúltú Gong Station, ennek helyére nyílt meg aztán a Vanilla Bistro.

Az Árkád üzletében is bezárt két étterem, köztük a Jack's Burger, aminek a helyére a Pizza Hut fog érkezni.

Egy másik, szintén az Árkád bevásárlóközpontban található étterem helyére pedig a Buddha Original költözik be, aminek már van egy üzlete Szegeden.

Az eddig felsoroltak mind olyan vendéglátóhelyek voltak, amik bezártak helyére kerültek, azaz ez messze nem azt jelenti, hogy ennyivel több étterem és kávézó lenne Szegeden.

Ugyanakkor a belváros valóban bővült két vendéglátóhellyel: a Kárász utcai Waffini-vel, és a Kölcsey utcai Flow nevű szórakozóhellyel.

Az önkormányzat csak nehezíti a helyzetet

A szegedi önkormányzat sajnos nem teszi könnyebbé a vendéglátósok életét: a bérleti díjak nagyon megemelkedtek a rezsiköltségek mellett, nem beszélve a teraszdíjak használatáról, melyek egy, a vendéglátásban dolgozó tájékoztatása szerint 2023-ra 3000 forintra növekedtek a 800-900 forintról.

A beszerzési árak drasztikus megemelkedése miatt a vendéglátóhelyeken található választék is brutálisan megemelkedett. Nemrég lapunk a cukrászdák fagyi körképe során megállapította, hogy 450 forint alatt nem igazán lehet fagyizni. Alapos drágulás tapasztalható a fine dining éttermekben is. A borfesztivál ugyanakkor jót tett a forgalomnak: a Kárász utcai Dock Café egyik dolgozója szerint a Hídivásár mindkét napján, azaz május 20-án és 21-én is rekordbevételt könyveltek el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.