Gazdaság

Félmillió felett a bruttó átlagbér

Félmillió felett a bruttó átlagbér

2023. április 26., szerda
Félmillió felett a bruttó átlagbér

A KSH adatai szerint 2023 februárjában tovább folytatódott a keresetek emelkedése. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó bére a tisztított adatok szerint egy év alatt 14,8 százalékkal 531 200 forintra nőtt, a nettó bér pedig 15,2 százalékponttal emelkedve elérte a 353 200 forintot.

A szankciós infláció 2023 februárjában 19,6 százalékkal csökkentette a reálbéreket. A kormány célja, hogy letörje az árak emelkedését, év végére egy számjegyűre szorítsa le az inflációt - írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A kormány már 20 intézkedésről döntött, többek közt bevezette a kamatstopot és az élelmiszerárstopot. Ezen túlmutatóan pedig megkezdődött egy online árfigyelő rendszer létrehozása a túlárazás megakadályozása, az árverseny fokozása, így az infláció csökkentése érdekében. A kormány legújabb intézkedésével pedig a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket kötelezi heti akciók meghirdetésére 20 termékkör esetén - emlékeztetett a GFM.

A kormány intézkedései működnek, az infláció januárban tetőzött, azóta folyamatos és trendszerű csökkenésnek indult. A kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően pedig 2022-ben Magyarországon emelkedett legnagyobb mértékben az órabér. Míg hazánkban az órabérek 16,4 százalékkal emelkedtek, addig az uniós növekedés mindössze 4,4 százalékot ért el - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.