Gazdaság

Az Agrárgazdasági Kamara szerint is ki kell vezetni az árstopot

Az Agrárgazdasági Kamara szerint is ki kell vezetni az árstopot

2023. február 1., szerda
Az Agrárgazdasági Kamara szerint is ki kell vezetni az árstopot

Nemrég Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyilatkozott arról, hogy ki kell vezetni az árstopokat. Ehhez a véleményhez csatlakozott most a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a termelők, a kereskedők és valamennyi jelentős szakszervezet.

Mint azt közleményükben írják, kerek egy éve, a koronavírus-járvány miatt vezették be az élelmiszerár-stopot, ,,az ágazat meghatározó szereplői szerint azonban a felborult európai uniós piaci környezetben" az árstopok kivezetése segíteni elő a hazai agrárium és élelmiszeripar versenyképességének megőrzését.

Hozzáteszik, az ársapka nem piaci, hanem szociális intézkedés, ugyanakkor sajnos az elmúlt időszakban a hazai ágazati érdekekkel ellentétes, kedvezőtlen folyamat indult el az élelmiszerkereskedelem terén.

Egyfelől az import erősödik a hazai termelők rovására, másfelől gyengül a kereskedők és a hazai termelők között a korábban kiépült bizalmi kapcsolat.

Hozzáteszik, a kereskedők az elmúlt egy évben jelentős árengedményeket tettek a családok felé, ugyanakkor az árstoppal járó problémák a kiskereskedelmet is begyűrűzik, és annak eltörlésével ők is szélesebb körben tudnának akciókat, árengedményeket biztosítani.

Azt is kiemelik, hogy az árstop megszűnésével megszünnének a piactorzító tényezők, melyek a vásárlók számára is kedvezők lennének. Szerintük mindenki érdeke, hogy az importnak való kitettség ne veszélyeztesse a hazai piacot, az árszabályozás ugyanis a fogyasztók kedvező, de hosszútávon áruhiányt is generálhat.

A magyar agrárium, élelmiszeripar, illetve -kereskedelem szempontjából indokolt az árstop megszüntetése. Kivezetése esetén a kereskedők együtt fognak dolgozni a hazai beszállítóikkal azon, hogy a vásárlók összességében kedvezőbb árú és a fogyasztói igényeknek megfelelő mennyiségű magyar termékhez jussanak" - zárul a közlés.

Az álláspontot az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, Baromfi Termék Tanács, Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége, FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Hússzövetség, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács, Országos Kereskedelmi Szövetség, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közösen állították ki.

(via Portfolio)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.