115 százalékkal drágult a sertészsír, de több élelmiszer is jelentős áremelkedésen esett át - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.
Raskó György agrárközgazdász szerint a sertészsír előállítása rendkívül energiaigényes, mivel a zsírolvasztás miatt a korábbi többszörösét kénytelenek fizetni a gyártók a gázért. A sertéscomb árának befagyasztásával a drágulás tehát erre a termékre hárult - tette hozzá.
Az elmúlt évben 40 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára, köztük a legnagyobb mértékben a tojás (87,9 százalék), a kenyér (81,4 százalék), a sajt (74,7 százalék), a vaj és vajkrém (71,6 százalék), valamint a tejtermékek (75,4 százalék).
A zsákos vöröshagyma a lengyel nagybani piacokon számottevő mértékben január előtt október végén emelkedett utoljára; novemberben és decemberben a nagybani ár 2,1 PLN/kg (180 Ft/kg) környékén toporgott. A múlt év végén és az idei elején viszont már elindult egy kis mértékű drágulás, ami az eddigi évek tapasztalatai szerint általában az előjeleként vehető az árak irányainak az újévben.
Az európai és a lengyel kínálati helyzet figyelembevételével, szinte biztos a további áremelkedés a frisspiaci és a feldolgozásra szánt tételek esetében is. Ennek a legfőbb oka, hogy Lengyelországban, Hollandiában és számos más európai országban is lényegesen alacsonyabb a betárolt készletek szintje. A tavalyi évben tapasztalt rendkívüli aszály a hagymatermesztésre komoly negatív hatást gyakorolt Európában és Magyarországon egyaránt. Itthon ráadásul a vöröshagyma termőterülete is csökken, a termésmennyiséggel párhuzamosan, miközben továbbra is folyamatos a kereslet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.