Gazdaság

Soha nem került annyiba a benzin, mint most

Soha nem került annyiba a benzin, mint most

2023. január 4., szerda
Soha nem került annyiba a benzin, mint most

Péntektől további 10 forinttal emelkedik a benzin ára, így átlagosan 652 forintba fog kerülni literenként. A gázolajnál még ennél is rosszabb a helyzet.

A GKI szerint a mostani tendencia mellett heteken belül a benzin literenkénti ára is elérheti a 700 Ft-ot. A gázolajért viszont már most 720 forintot kell fizetni.

A régióban ennél jóval olcsóbban is lehet benzin szerezni több országban is: Míg Szlovéniában átlagosan a harmadával, Romániában és Horvátországban az ötödével, még Ausztriában is a tizedével kevesebbet kérnek azért, mint amennyit a magyarok fizetnek az üzemanyagért.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint az Oroszország elleni szankciók miatt az egy évvel ezelőtti szintre csökkent az olaj világpiaci ára. Ugyanakkor 15 százalékkal gyengébb a forint a dollárhoz képest, így részben emiatt drágább az üzemanyag nálunk. Emellett az állami adóztatás mértéke is közrejátszik az árakban.

Molnár László, a GKI vezérigazgatója szerint az olaj iránti kereslet élénkülhet a világpiacon, ezért heteken belül 700 forintnál is többe kerülhet az üzemanyag.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.