Gazdaság

Megindulhat az élelmiszerárak csökkenése februártól

Megindulhat az élelmiszerárak csökkenése februártól

2023. január 24., kedd
Megindulhat az élelmiszerárak csökkenése februártól

Öt százalékkal csökken a búza ára februártól - közölte a Gabonaszövetség tagozati elnöke az RTL Híradójában.Azonban a következő hónapokban itt nem áll meg az árcsökkenés.

Újraindultak a gabonaszállítások Ukrajnából, azért akár öt százalékkal is csökkenhet a búza ára februártól - jelentette ki Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette azonban, hogy ahogy a búza ára csökkeni fog lefelé - márpedig még tovább fog csökkenni -, előbb-utóbb a liszt is olcsóbb lesz.

Ez ugyan jó hír a fogyasztóknak, a termelőknek már kevésbé: a feldolgozók és a termelők panaszkodnak, ugyanis szerintükmár a gazdaságok 10 százaléka fizetési nehézségekkel küzd.

A szállítások Ukrajna felől már hetek óta megindultak, az ukrán gabona a magyar termelés árát pedig a harmadával nyomta le.

Nagy István agrárminiszter nemrég bejelentette, hogy a januári brüsszeli agrártanácson kérvényezni fogják az Európai Bizottságtól, hogy az ugrásszerűen megnövekedett ukrán gabonaimportra tekintettel hozzon intézkedéseket a belső piac stabilizálása érdekében. Ebben a cseh, a román, a lengyel, a bolgár és a magyar agrárminiszterek állapodtak meg.

Az egyeztetés legfőbb oka az, hogy az ukrán kikötők részleges újranyitása ellenére jelentősen megnőtt Ukrajna gabona- és olajosmagexportja Magyarország és Ukrajna többi EU-tagállam szomszédja felé. Ez pedig komoly piaci gondokat okoz.

A kialakult helyzet miatt a nagy nemzetközi gabonakereskedő cégek is ukrán terményt szállítanak a magyar gabona exportpiacaira is, ami csökkentette a keresletet a hazai termelők áruja iránt. Mindez annak ellenére szorítja le a termelői árakat, hogy az inputköltségek magasak. És tartósan pedig nagyobb problémákat is okozhat Európa gabona- és olajosnövény-termelő országaiban - mondta az agrárminiszter.

A KSH adatai szerint már múlt hónapban átlag 900 forintot kértek egy kiló fehér kenyérért, kétszer annyit, mint egy évvel korábban.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.