Gazdaság

Februárban kinyithat a Belvárosi Mozi, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk

Februárban kinyithat a Belvárosi Mozi, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk

2023. január 31., kedd
Februárban kinyithat a Belvárosi Mozi, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk

Ahogy a legtöbb önkormányzati intézmény, úgy Belvárosi Mozi is köteles március 3-ig zárva tartani. Februárban azonban ha mozizni nem is tudunk, az épület ismét kinyit - ennek pedig jó oka van.

Mint ismeretes, március 3-ig a legtöbb önkormányzati épület a magas energiaárak miatt zárva lesz, ezzel párhuzamosan pedig a díszkivilágítást is szüneteltetik a városban. A rendelet ellenére akadnak kivételek: a Tiszavirág Sportuszoda a kormány rendkívüli rezsitámogatása miatt már újra kinyitott, az IH Rendezvényközpont pedig pénteken, egy teltházas Tankcsapda koncerttel nyit újra, ahogy az Anna-fürdő is februárban nyit. Ezt követi február közepén a Kisszínház, március 3-tól pedig az összes többi önkormányzati épület, így a Belvárosi Mozi is.

Utóbbi azonban nincs egyszerű helyzetben, a mozi épületének ugyanis két bérlője is van. Az egyik a Studio 55 Bar & Longue-t üzemeltető Alföldi Flamingó Kft., a másik az 1996 óta működő Grand Café.

Noha az önkormányzati intézményekben dolgozók közül az ígéret szerint senkit nem bocsátanak el, a vendéglátóhelyként működő bérlemények ennél nehezebb helyzetben vannak, mivel a kényszerbezárás miatt ők sem nyithatnak ki, vagyis profitot sem termelnek. Emiatt az ő esetükben kérdéses lehet, hogy meg tudják-e tartani a munkaerejüket.

A jelek szerint ugyanakkor mégsem kell márciusig kivárniuk - feltéve, ha minden a terveik szerint alakul. Cikkünk megírásának pillanatáig ugyanis úgy tűnt, mindkét vendéglátóhely kinyithat februártól. Olyannyira, hogy a Studio 55 Bar & Longue a Facebook-oldalán már január 2-án arról számolt be, hogy februárban hétvégente nyitva lehetnek, és be is lengették a február 3-i újranyitó bulit.

Hétfőn délelőtt azonban a koktélbár már azt írta: mégis zárva maradnak februárban.

Indoklásként annyit írnak: a Belvárosi Mozi nyitvatartása nélkül nem tudják megfelelően megoldani a fűtést. Az Alföldi Flamingó Kft. tulajdonában álló bár a Belvárosi Mozi emeletén található, mely korábban több másik kávézónak is helyet adott.

A mozi épületének hátsó részén, a moziterem szomszédságában található Grand Café ugyanakkor a saját közösségi oldalán februárra már eseményt hirdetett.

Hozzájárultak, hogy hamarabb kinyissanak

Lapunk megkereste az IH Rendezvényközpontot és a Belvárosi Mozit üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-t annak kapcsán, mi alapján nyithatnak újra a vendéglátóhelyek már februárban. A társaság hivatalos válaszában azt írta, a bezárásról szóló önkormányzati intézkedés a mozi bérlőit is érinti, akikkel bérleti szerződéses jogviszonyban állnak. A társaság ebben foglalt kötelezettségeinek és a vállalkozás működésének fenntartása érdekében járult hozzá az önkormányzati intézmény ahhoz, hogy a két hely már februárban kinyithasson. Hozzátették, hogy a munkavállalók megtartását is segíteni kívánják ezzel.

A megállapodás szerint a Studio 55 Bar & Longue csak hétvégéken nyithatott volna ki februárban, míg a Grand Café csak február 18-tól fogadhat újra vendégeket.

A megállapodásra azért kerülhetett sor a Társaság szerint, mert mindkét bérlő külön mérőórával, azaz ,,saját almérővel rendelkezik", így a víz, gáz és villany díja továbbra is őket terheli, az intézményben továbbra is csak a temperáló (4-10 Celsius-fok közötti) fűtést tartják fent.

,,Az intézményre vonatkozó önkormányzati rendelet betartása ilyen szempontból nem sérül, egyúttal a kormány által elvárt, előirányzott gázfelhasználás teljesül." - szögezi le a társaság válaszlevelében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.