Gazdaság

Az ünnepek ellenére is csökkent az energiafogyasztás

Az ünnepek ellenére is csökkent az energiafogyasztás

2023. január 11., szerda
Az ünnepek ellenére is csökkent az energiafogyasztás

Egy évvel ezelőtthöz képest 17 százalékkal csökkent a magyar lakosság gázfogyasztása 2022 decemberében a KSH adatai szerint. A villamosenergia-fogyasztás is visszaesett, 3 százalékkal.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerint a visszaesés az enyhe időjárás mellett annak is köszönhető, hogy az energiaár-emelkedés miatt tudatosabb a fogyasztók magatartása, valamint a kormányzati takarékossági intézkedések is közrejátszanak.

A KSH arra világít rá, hogy 2022 decemberében összesen nagyjából 24 százalékkal kevesebb földgáz fogyott Magyarországon, mint 2021 decemberében. Az egész tavalyi évet tekintve 16,6 százalékkal csökkent a lakossági fogyasztás, a gazdasági szereplők esetében ugyanez a szám 17,2 százalék.

Az áramfelhasználás decemberben 7,1, éves szinten pedig 3 százalékkal csökkent 2021-hez képest.

A kormány elsődleges feladatai között tartja számon a rezsicsökkentés védelmét, ennek érdekében megnégyszerezte – 670 milliárd forintról 2610 milliárd forintra emelte – a rezsivédelmi alapot – közölte az EM. Hozzátették, a háztartások a teljes fűtési szezonban azonos árakon kapják a rezsit, a takarékoskodással azonban enyhíthetők az ellátásbiztonsági kockázatok.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.