Gazdaság

Mélyponton a használtautó-import

Mélyponton a használtautó-import

2022. december 5., hétfő
Mélyponton a használtautó-import

Novemberben sem mozdult felfelé a forgalomba helyezett külföldi használt személyautók száma - állapította meg a Datahouse friss adatai alapján hétfői elemzésében a JóAutók.hu kereskedő portál. A Das WeltAuto kereskedői hálózat szerint továbbra sem kedvez a használtautó-importnak a 400 forint körüli euróárfolyam.

A behozott használt autók száma 9663 volt, ami 19 százalékkal marad el az egy évvel korábban regisztrált 11 963 darabtól - ismerteti a JóAutók.hu.

Négy hónapja 9700 körül stagnál a behozott használt személyautók havi eladási darabszáma - jegyezte meg összefoglaló elemzésben a kereskedő. Az idei nyár fontos fordulópont volt a használtautó-importban.

Az év első felében kifejezetten aktív volt a piac, nyár óta azonban a kereslet érezhetően visszaesett: a megélhetési és rezsiköltségek alakulása komoly bizonytalanságot okozott és a potenciális vásárlók egy része egyelőre elhalasztja az autóvásárlást - magyarázza a közleményben Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

https://szegedma.hu/2022/12/eletbe-lepett-az-olajembargo-a-kovetkezmenyei-fajdalmasak-lesznek

Míg az év első öt hónapjában átlagosan 11 700 használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, augusztus óta a havi volumen folyamatosan 9700 körül mozog. A következő hónapokban sem várható érdemi elmozdulás, a piac újbóli élénkülését a JóAutók.hu 2023 tavaszára jelzi előre.

Ezek a legnépszerűbb márkák

A 2022 november végéig behozott használt személyautók 31 százalékát három márka:

  • a Volkswagen (12 százalék),
  • az Opel (10 százalék)
  • és a Ford (9 százalék) gyártmányai teszik ki.

Ezeket egyenként 5-6 százalékos részesedéssel követi a Toyota, az Audi, a BMW, a Hyundai és a Mercedes.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.