Gazdaság

Itt a vége: megszünteti a kormány a benzinársapkát

Itt a vége: megszünteti a kormány a benzinársapkát

2022. december 6., kedd
Itt a vége: megszünteti a kormány a benzinársapkát

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti  – jelentette be kedden este a rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

Bekövetkezett, amitől tartottunk, a hétfőn életbe lépett uniós olajszankció mindenki számára érzékelhető zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában”

– mondta Gulyás Gergely.

A Mol arról tájékoztatta a kormányt, hogy import nélkül nem tudja biztosítani az ország üzemanyag-ellátását. A kormány ezért a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a brüsszeli szankciók miatt kényszerült arra a kormány , hogy feladja a benzinárstopot.

Soha nem látott krízishelyzet alakult ki az országban az elmúlt napokban - mondta Hernádi Zsolt. A Mol vezérigazgatója szerint a töltőállomások negyedében nem volt elérhető benzin-és dízel. Ilyen korábban nem történt - tette hozzá. 2,2 milliárd liternyi üzemanyagot adtak el, míg tavaly 1,5 milliárdot. Több mint 500 millió liternyi üzemanyagot értékesítettek az elmúlt napokban.

Nem tudta a Mol biztosítani az ellátást a mostani helyzetben, ezért ezt jelezték a kormánynak, és nem tudnak többet teljesíteni - mondta a Mol vezetője. Dolgoznak, hogy minél előbb teljes kapacitáson üzemeljen a Dunai Finomító. Vissza kell hozni az importot, hogy a piacon újra megfelelő legyen az ellátás.

Hernádi elmondta, hogy a hatósági ár nagyban hozzájárult a hazai üzemanyagpiaci feszültségekhez. Fel kell készülni a jövőre is, mert két hónap múlva újabb kritikus helyzet lehet, mert egy újabb szankció lép életbe, mert február 5-től kiesik 10 százaléknyi dízel az európai piacról - tette hozzá.

Újra helyre kell állnia a kereslet-kínálati egyensúlynak.

Nem szabad elfeledni, hogy háborús helyzet van, és az ellátásban voltak fennakadások - mondta Hernádi.

Ma kell lépni, hogy jövőre stabil üzemanyagpiac legyen

- tette hozzá. Mindenáron el kell kerülni, hogy az ellátásbiztonság ne sérüljön - mondta.

Ha a pánikreakciók lemennek, akkor a piac normalizálódni fog

- mondta kérdésre Hernádi Zsolt. Rövid távon érezhető lesz a hatás, és másfél hónapig el fog tartani míg a stabilitás helyreáll.

Ennyi lesz a benzin ára 

A RENDELET KEDDEN 23 ÓRAKOR LÉPETT HATÁLYBA. A BENZIN LITERJE 641 FORINT LESZ, A DÍZELÉRT 69.9 FORINTOT KELL FIZETNI LITERENKÉNT

"Az új árakat tekintve az EU alsó harmadába leszünk még így is –

jelentette ki Gulyás Gergely.

A szankciók miatt szűnik meg az ársapka

- mondta Hernádi egy másik kérdésre.

A benzinár azért emelkedett az egekbe, mert az orosz agresszióra adott szankciós válasz miatt hiány alakult ki, és ezért emelkednek az árak – mondta kérdésre Gulyás Gergely.

Hernádi szerint a mostani lépés legfontosabb eredménye lehet, hogy az ország fel tud készülni az újabb, februári szankciós sokkra. Néhány napon belül egy normalizálódott ellátás lesz, de az importőrök mire visszahozzák az áruikat az további időt vehet igénybe - mondta egy másik kérdésre Hernádi.

Hernádi Zsolt hangsúlyozta

már nyáron nagyon feszített volt a helyzet a benzinpiacon, de az ellátást akkor sikerült biztosítani.

A kormány mindaddig fenntartotta az ársapkát, amíg erre lehetősége volt - mondta egy másik kérdésre Gulyás. A magyar családok érdekét az ársapka fenntartása szolgálta - tette hozzá. A miniszter kiemelte, hogy

"csak az ellátásbiztonság fenntartásáig volt lehetőség az ársapka fenntartására, a szívünk szerint a végtelenségig fenntartanánk, de ha nincs benzin, akkor teljesen mindegy, hogy mennyibe kerül."

A késő esti Kormányinfót itt tudja visszanézni:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.