Gazdaság

Fogynak a vásárlók a boltokban

Fogynak a vásárlók a boltokban

2022. december 5., hétfő
Fogynak a vásárlók a boltokban

Bár októberben nőtt a kiskereskedelmi forgalom, az eladások alaposan visszaestek.

A vizsgált hónapban a forgalom folyó áron az 1520 milliárd forintot is elérte, a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az összeg 46 százalékát élelmiszerboltokban, 36 százalékát más jellegű boltokban költötték a vásárlók, a maradék 38 százalékért az üzemanyag-állomások felelnek.

Azonban árnyalja a képet, hogy az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 5,6 százalékkal, más jellegű kiskereskedelemben 0,9 százalékkal csökkent, miközben ugyanez az érték 19,7 százalékkal nőtt a benzinkutakon.

Vagyis a minimális növekedés ellenére elmondható, hogy a forgalmat lényegében a töltőállomások tartják egyensúlyban.

Január-októberben a forgalom volumene - naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 7,0 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,2 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 26,1 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.