Gazdaság

Ársapkát vet ki az Unió az olajra, de Magyarország mentesül

Ársapkát vet ki az Unió az olajra, de Magyarország mentesül

2022. december 3., szombat
Ársapkát vet ki az Unió az olajra, de Magyarország mentesül

60 dollárban maximalizálja az orosz byersolaj hordónkénti árát az Európai Unió. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint mindez továbbra is keginkább az Uniónak fáj, de Magyarország ismét kiharcolta a mentességet.

Jóváhagyta az Európai Tanács az Unió és a G7 megállapodását az olajársapkáról. A brüsszeli testület közleményében úgy fogalmaz, hogy a tengeren szállított orosz olaj ára felső határának meghatározása csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, miközben stabilan tartja a globális energiapiacokat.

Hozzátették, a jövőben az árkorlát módosítható lesz, hogy képes legyen reagálni a piaci fejleményekre.

Szijjártó Péter miniszter Facebook-posztjában úgy reagált a döntésre, hogy Brüsszelnek is be kell látnia: az ilyen és ehhez hasonló intézkedések leginkább az európai gazdaságnak fájnak.

Szerinte az energiahordozók mennyiségének növelése csökkentené az árakat. Sikernek könyvelte el ugyanakkor, hogy Magyarország mentesül az olajársapka alkalmazása alól.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.