Gazdaság

Szüneteltethetik a közvilágítást Bordányban

Szüneteltethetik a közvilágítást Bordányban

2022. november 2., szerda
Szüneteltethetik a közvilágítást Bordányban

A szegedről 15 kilométerre lévő település önkormányzata úgy döntött, a hajnali órákban lekapcsolja a közvilágítást a kisebb utcákban. Az ok az energiaválság.

A képviselő-testület még a szeptemberi ülésen döntött a közvilágítás korszerűsítéséről, a korábbi nátriumos és kompakt fénycsöves lámpatestek LED-es lámpákra való cseréjéről. Jelenleg a korábbi közel négyszázezer forintos villanyszámla helyett már több, mint egymillió-nyolcszázezer forintos számla érkezett, de a szerződés év végi lejártát követően félő, hogy az új szerződés alapján már még ennél is többet számláznak majd ki a közvilágításra - írják a település honlapján.

Mint írják, a beruházást a tervezetthez képest a villamosenergia-ár jelentős megemelkedése miatt hozták előrébb.

Azonban még ez sem biztos, hogy elég, ugyanis a tervek szerint a trafó-körzetekben éjfél és négy óra között kikapcsolhatják a közvilágítást - erre a szolgáltató is lehetőséget ad. Ez azt jelenti, hogy például a forgalmasabb utakon, településrészeken maradna a világítás, a kevésbé frekventált helyen viszont sötét lenne a megadott időszakban.

Az eredeti terv szerint az egész településen kikapcsolták volna a közvilágítást a hajnali órákra.

Hozzáteszik, a beruházással igazából előre menekülnek, a LED-es lámpák ugyanis alkalmasak arra, hogy bizonyos időszak idején - például éjfél és hajnali négy óra között - akár 30-40%-kal kevesebb energiát fogyasztva halványabban világítsanak – tehát elkerülhető lenne a teljes sötétség. A lámpacseréből adódó közel 60%-os megtakarítás pedig éves szinten tízmillió forintnál többet érhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.