Gazdaság

Kiderült, mikor enyhülhet az üzemanyaghiány

Kiderült, mikor enyhülhet az üzemanyaghiány

2022. november 29., kedd
Kiderült, mikor enyhülhet az üzemanyaghiány

A finomítói kapacitással vannak gondok a jelek szerint - átmenetileg.

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) adatai szerint 74 napra elegendő nettó importnak megfelelő biztonsági kőolaj van készleten a Mol Nyrt. készletein felül. Ez hosszabb időre is biztosítani tudja a hazai fogyasztást folyamatos ellátását - írja a Világgazdaság.

A stratégiai kőolaj készletek 2022. november 15-i, 677 ktonnás mennyisége a hazai finomító körülbelül 40 napnyi folyamatos működtetésére elegendő,míg a 302 millió liter gázolaj, a 265 millió liter benzin biztonsági készlet, valamint a stratégiai kőolaj feldolgozásából származó üzemanyag-mennyiség mintegy 60 napnyi hazai üzemanyag fogyasztást biztosít.

Az MSZKSZ már korábban jelezte, hogy ha kell, akkor képes biztosítani a hazai finomító és az üzemanyagpiac ellátását. Erre pedig már a nyáron szükség is volt egyszer, amikor kormányrendelet mondta ki 18 millió liter 95-ös benzin és 213 millió liter gázolaj kötelező felszabadítását.

Most azonban ismét fellángolt a leürüléstől való félelem, mivel a Mol közölte: a héten nem szállít dízelt és benzint a független benzinkutaknak. Ugyanúgy, ahogy az előző héten sem szállított. A lépés miatt 194 viszonteladó esett ki az ellátási láncból, a piac 10 százaléka.

Az árstop miatt lényegében megszűnt az üzemanyagimport Magyarország felé, emiatt pedig a piac ellátása lényegében rászakadt a Molra.

Ez a teher nem vállalhatatlan, amit az is mutat, hogy a Mol sosem látott profitot termelt. Három hónap alatt 1,45 milliárd dollár EBITDA jött össze, 2022 egészére pedig már 4,1–4,4 milliárd dollárral számol a vezetőség. Ez javarészt annak köszönhető, hogy a társaság továbbra is olcsón kapja z orosz kőolajat. Ha pedig ez így marad, és a szállítások is zavartalanok maradnak, akkor január után is maradhat az ársapkás üzemanyag.

Van azonban még egy feltétel, amit a kormány kiszabott, és amit nem sikerült még teljesíteni: a százhalombattai finomító, a Dufi folyamatos működése. Ott viszont nyár óta karbantartások zajlanak, ráadásul nem túl zökkenőmentesen, hónapok óta 55 százalékon üzemel. Egy tervezett karbantartási folyamat közben ugyanis olyan meghibásodást észleltek, ami miatt újabb javításokra van szükség.

Ezt a hibát mostanra sikerülhet elhárítani, a tervek szerint péntektől áll vissza a teljes kapacitású termelés, aminek következtében a jövő hét végétől enyhülhet az üzemanyaghiány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.