Gazdaság

Varga Mihály: elkerülhető a recesszió, de a jövő év nagyon nehéz lesz

Varga Mihály: elkerülhető a recesszió, de a jövő év nagyon nehéz lesz

2022. október 19., szerda
Varga Mihály: elkerülhető a recesszió, de a jövő év nagyon nehéz lesz

A pénzügyminiszter szerint a hazai gazdaság középtávú kilátásai nem annyira vészesek, ugyanakkor a jövő évben mindössze 1 százalékos növekedéssel kell számolni.

Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján videóüzenetben beszélt Varga Mihály, aki elmondta: a kormány 2010-es rendkívül nehéz gazdasági helyzete után a magyar gazdaság stabil növekedési pályára állt, és ennek 2019-re meglett az eredménye. Azonban most a háború miatt bonyolultabb a helyzet.

Bár Magyarország fizikailag közel van a háborúhoz, a magyar gazdaság középtávú kilátásai nem annyira rosszak - véli a pénzügyminiszter. Arról si beszélt, hogy a költségvetési egyensúly érdekében 5,9-ről 4,9 százalékra csökkentették az idei hiánycélt, elhalasztották a beruházások jelentős részét, és takarékos gazdálkodást rendeltek el a költségvetési szerveknél.

Az államadósság a pandémia kezdetére a több mint 80 százalékról 65 százalékra mérséklődött.

A növekedési kilátásokról Varga Mihály azt mondta: a végső cél a gazdasági növekedés megőrzése. A kormány jövőre 1 százalék körüli bővülésre számít, 2023–2024 környékén pedig visszatérhetünk a dinamikusabb növekedéshez.

Ugyanis, bár állítása szerint a jövő év lesz a legnehezebb, a recesszió jó eséllyel elkerülhető.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.