Gazdaság

Új naperőmű épül Szegeden

Új naperőmű épül Szegeden

2022. október 5., szerda
Új naperőmű épül Szegeden

Új naperőművet épít Szegeden az MVM csoport, amelyet a tervek szerint 2023 közepéig üzembe is helyeznek. A beruházással a város mintegy 100 ezer GJ villamosenergiát tud megtermelni.

A projektról tartott sajtótájékoztatón Mihálik Edvin Zöld Város programért felelős tanácsnok és Molnár Szabolcs, az MVM Csoport termelési vezérigazgató-helyettesi tanácsadója tartottak előadást.

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. egy új, 24 MWp beépített teljesítményű naperőművet épít Szegeden európai uniós támogatással.

A beruházás tervezett összköltsége 9,455 milliárd forint, melyhez 3,575 milliárd vissza nem térítendő támogatást nyújt az Európai Unió.

Az MVM megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. Portfólióját folyamatosan bővíti, jelenleg 33 új naperőművet épít az országban KEHOP támogatással.

A projekt keretében a Társaság egy 24 MWp teljesítményű naperőművet létesít Szeged északi részén, a Sándorfalvi út mentén, ezzel is hozzájárulva Magyarország klímapolitikai célkitűzéseinek eléréséhez. A fejlesztés célja, hogy a saját erőművi portfolióban és ezáltal a hazai energiatermelésen belül növekedjen a környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek aránya és csökkenjen a károsanyag-kibocsátás a villamosenergia szektorban.

A több mint 9 milliárdos összköltségű beruházást 62%-ban az MVM Csoport téríti, 37,8%-a pedig vissza nem térítendő összegből valósul meg.

A tervezett naperőművel a magyar villamosenergia-termelés nagyban hozzájárul a 2050-ig megvalósítandó klímapolitikai célokhoz, kiemelten a karbonsemlegességhez.

Az erőmű évi 100 ezer GJ energiát képes megtermelni, ami közel 12 500 háztartás éves villamosenergia-szükségeltét fedezheti amellett, hogy éves szinten mintegy 27 300 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

Az erőmű a tervek szerint 2023 nyarán kezdheti meg a kereskedelmi üzemet.

Fotók: Sándor Judit

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.