Gazdaság

Bezárná két hónapra a sport- és kulturális létesítményeket az önkormányzat

Bezárná két hónapra a sport- és kulturális létesítményeket az önkormányzat

2022. október 13., csütörtök
Bezárná két hónapra a sport- és kulturális létesítményeket az önkormányzat

Berobogott az energiaválság Szegedre is: Kovács Tamás gazdasági alpolgármester a városi televízióban jelentette be az intézkedéseket.

Ahogy az már a városvezetés korábbi közléseiből is kiderült, a városnak tavaly decembertől idén december 31-ig érvényes az aktuális áramszolgáltatói szerződése. A legutóbbi közgyűlésen pedig maga Botka László jelentette be, hogy október 21-én azért kell a hónapban másodjára is közgyűlést kiírni, mert várhatóan addigra kap a város ajánlatot az MVM-től.

Az ajánlat 6 nappal később megérkezett: Szegednek tízszeres áron kell fizetnie az áramért - feltéve, ha nem sikerül azt hétszeresre lealkudni.

Ezen felül a gázt hétszeres áron, 500 millió helyett 3 milliárd 500 millió forintért, a távfűtést plusz 700 millióért szerzi be az önkormányzat. Az áramért most 20 milliárdot kellene fizetni.

A gazdasági alpolgármester a televízióban Balogh Judit hírigazgatónak azt felelte, a legfontosabb, hogy a város működőképessége megmaradjon. Mivel az előző szerződés december végéig érvényes, így karácsonyi vásár is lesz, valamint a tömegközlekedés és a közvilágítás sem áll és nem is állhat le.

Azonban a mostani közgyűlési döntéssel a kulturális intézményeket és a sportlétesítményeket januártól és decembertől kezdődően hosszabb-rövidebb időre bezárják.

Az intézkedések a következők:

  • Az óvodákban az iskolákhoz hasonlóan idén december 20-ától 2023. január 8-áig tart a téli szünet. A Napsugár, a Sás utcai és a Honfoglalás utcai óvoda ideiglenesen bezár, azokat más óvodákkal vonják össze.
  • A bölcsődéknél hasonló a helyzet, azok a továbbiakban a lehető legrövidebb ideig lesznek nyitva.
  • Decembertől március 3-ig bezárnak a Dáni utcai, a Gáspár Zoltán utcai, a Bölcs utcai és a Kaszás utcai idősklubok.
  • Szintén március 3-ig, de januártól, zárva lesznek a Polgármesteri Hivatal kirendeltségei.
  • Januártól március 3-ig bezár a Szegedi Nemzeti Színház nagyszínháza, a Kisszínház február 14-ig.
  • Zárva tart március 3-ig a Szent-Györgyi Albert Agóra és a művelődési házak, a Móra Ferenc Múzeum, a Kövér Béla Bábszínház és a Somogyi-könyvtár és annak fiókkönyvtárai - kivéve az odesszai, az északvárosi és a rókusi fiókkönyvtárakat, amik január 11-én újranyitnak.
  • Az Anna-kút már december 19-től bezár, ahogy a Tiszavirág Sportuszoda is, március 3-ig. Előbbiben a járóbeteg-szakellátás viszont működni fog tovább.
  • Az IH Rendezvényközpont február 3-ig tart zárva, a Senior Center, a Partfürdő, a Belvárosi Mozi és a D2 március 3-áig.
  • 5 órától 15 óráig lesz csak nyitva a Mars téri piac, hétfőnként pedig ki se nyit.
  • Január 2-ától március 3-ig a díszkivilágítás is leáll.
  • A Tourinform és az Alsóvárosi Tájház is bezár december 19-től szintén március 3-ig.
  • Az IKV, a Szegedi Környezetgazdálkodási NKft. és az SZKT ügyfélszolgálati irodái is rövidített nyitvatartással működnek tovább.

A gazdasági alpolgármester szerint az ideiglenes bezárásokat addig kell kilátásba helyezni, amíg a kormány nem tárgyal Szegeddel. Márpedig ennek szerinte meg kell történnie, mert különben az önkormányzat 80-90 százaléka lényegében működésképtelen lesz.

Az alpolgármester azt is kiemelte: senkit nem bocsátanak el.

https://youtu.be/K0Dux0WyMkY

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.