Gazdaság

Megélhetési válság felé robog Európa

Megélhetési válság felé robog Európa

2022. szeptember 28., szerda
Megélhetési válság felé robog Európa

A Stratfor geopolitikai tanácsadó cég a negyedéves előrejelzésében azt állítja, hogy az energiaválság miatt az európai országok egyre elégedetlenebbek lesznek és az Oroszország elleni szankciók enyhítését követelhetik– írja a HVG.

A háború elhúzódása és a mélyülő energiaválság vitát generálhat az európai fővárosokban. A szankciós stratégia folytatásáról csak 2023-ban születhet döntés, addig viszont a Nyugat támogatni fogja Ukrajnát és az Egyesült Államok továbbra is keményen fellép majd Oroszországgal szemben – írja a Stratfor előrejelzésében, amelyet a hvg.hu szemlézett.

A gazdasági helyzetet illetően azt írják az elemzésben, hogy a gazdasági növekedés az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és az euróövezetben valószínűleg alacsony marad, ám ez a központi bankokat nem fogja visszatartani a kamatemeléstől.

Hozzátették, Európában és az Egyesült Államokban most még feszes a munkaerőpiac, de az agresszív monetáris politika miatt 2023 után növekedhet a munkanélküliség.

Az energiaválság pedig arra fogja kényszeríteni az európai kormányokat, hogy növeljék az állami kiadásokat – ugyanis csak így tudják majd megsegíteni a háztartásokat és a vállalkozásokat –, így viszont az államadósságuk csak növekedni fog – olvasható a cikkben.

A megélhetési válság miatt sztrájkok és tüntetések valószínűsíthetőek és a társadalmi, illetve munkaügyi zavargások kockázata is fennáll egyes országokban. A lakosság azt követelheti majd, hogy a kormányok 

AZ ENERGIAVÁLSÁG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN VONJÁK VISSZA AZ OROSZORSZÁG ELLENI SZANKCIÓKAT ANÉLKÜL, HOGY AZ EURÓPAI UNIÓ MEGVÁLTOZTATNÁ ÁLLÁSPONTJÁT A HÁBORÚVAL KAPCSOLATBAN.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.