Gazdaság

Matolcsy György és Csányi Sándor is a gazdaság jövőjéről beszélt Szegeden

Matolcsy György és Csányi Sándor is a gazdaság jövőjéről beszélt Szegeden

2022. szeptember 22., csütörtök
Matolcsy György és Csányi Sándor is a gazdaság jövőjéről beszélt Szegeden

A globális gazdaság, az Európai Unió és a magyarok is akkor tudják jól megoldani az évtized kihívásait, ha "fejben átváltanak" és elfogadják, hogy új gondolkodásmódra van szükség - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 60. Közgazdász-vándorgyűlésenSzegeden, csütörtökön. A kétnapos esemény első napján tartott előadásában a jegybankelnök megjegyezte: az MNB-nél a fenntartható közgazdaság alapelveinek kidolgozása zajlik, és arra biztatta a szakmát, hogy szóljanak hozzá a témában közétett globális vitairatukhoz.

"Tudomásul kell venni, hogy vége van a lineáris világnak, elhagyjuk a régi, biztonságosnak hitt közgazdaság világát és evezünk a fenntarthatóság felé" - fogalmazott.

Befektetési szempontból nem világos, miért maradt ilyen sok külföldi bank Magyarországon, miközben a hazai viszonyok nem kedveznek a szektornak – erről már Csányi Sándor beszélt. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója arról is szólt, hogy nem túl kedvezők a gazdasági kilátások Európában – de Magyarországon sem jobb a helyzet.

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója és Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke érkezik a 60. Közgazdász-vándorgyûlés megnyitójára a TIK épületébe (FOTÓ: MTI/Rosta Tibor)

Kedvezőtlenek az európai és az amerikai gazdaság kilátásai. Annak az esélye, hogy a következő egy évben recesszió következik be, a korábbi átlagos 10 százalékról 50 százalékra emelkedett. A gazdasági problémák már a pandémia után elkezdődtek, a háború csak súlyosbította azokat. Bizakodásra adhat azonban okot, hogy egy éven belül nézve a globális indexek alapján a harmadik negyedévben már csökkenésnek indultak az árak. Európában a magas államadóssággal rendelkező országok jelentik a legnagyobb kockázatot. Bármilyen is lesz a jövő, Magyarország osztozni fog Európa sorsában, mivel kifejezetten magas fokú a magyar gazdaság integráltásága az európai gazdaságba - fogalmazott Csányi Sándor a 60. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.