Gazdaság

Visszatér a vasárnapi boltzár?

Visszatér a vasárnapi boltzár?

2022. augusztus 24., szerda
Visszatér a vasárnapi boltzár?

A magas rezsiárak miatt nem volna indokolatlan az őszi-téli hónapokban, ha fél napot spórolnáni tudnának a rezsin a kereskedők.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke szerint a munkavállalók érdekein túl a vasárnap déli boltzárral a kereskedelmi munkáltatók sem járnának rosszul, hiszen a mostani rezsiárak mellett az őszi–téli időszakra kanyarodva nekik sem mindegy, ha hetente fél nappal kevesebbet kell hűteni-fűteni vagy egyáltalán világítani.

Szerinte a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne ilyen rezsiköltségek mellett, azonban a szakszervezet marad az eredeti elképzelésnél, miszerint vasárnap délben zárjanak be a boltok.

Karsai úgy nyilatkozott, érdekvédelmi képviseletként számukra a munkavállalók jólléte az első és legfontosabb,

azonban az őszi–téli időszakhoz közeledve az is hangsúlyos elem, mekkora költségcsökkentő lehetőség egy kereskedelmi vállalkozásnak, ha hetente fél nappal kevesebbet kell fogyasztani.

A KASZ elnöke szerint minél nagyobb a támogatottság, annál hamarabb vihetik döntéshozók elé a részleges vasárnapi boltzár ügyét - politikai ügyet viszont nem szeretnének csinálni a kérdésből, ezért több, őket megkereső párt megkeresését is visszautasította. Több ezren viszont már kitöltötték a szakszervezet ezzel kapcsolatos kérdőívét, melyet szeptembertől 600 tisztségviselővel papíralapon is folytatnak.

Egyes szereplők kevésbé érdekeltek az ötlet megvalósításában, mivel például a barkácsáruházaknak rendszerint erős a hétvégi forgalma.

A vasárnapi boltzár vagy más néven szabad vasárnap a KDNP 2014-ben kezdeményezett törvénymódosítása volt, amellyel megtiltották a bevásárlóközpontoknak és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap nyitva tarthassanak. A törvénymódosítás 2015. március 15. és 2016. április 23. között volt érvényben.

(via Világgazdaság)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.