Gazdaság

Nagyon megdrágulhat az iskolai menza

Nagyon megdrágulhat az iskolai menza

2022. augusztus 21., vasárnap
Nagyon megdrágulhat az iskolai menza

Az alapanyagok, a rezsi és az üzemanyag áremelkedése miatt akár 30 százalékkal is drágulhat az iskolai közétkeztetés.

Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke szerint ebben a helyzetben már a minőségnek sem lehet megfelelni.

,,Minden sokkal drágább lett, az alapanyagok, a rezsi és a céges autók üzemanyaga is, továbbá érthető módon a dolgozók is magasabb bért követelnek, tehát a közétkeztetőknek is muszáj árat emelniük." – fogalmazott az InfoRádióban Zoltai Anna.

Mint mondta, már tavasszal is érzékelhető volt egy 30 százalékos drágulás, vagyis a tanév kezdete előtt nagyjából ilyen mértékű „átalakításokra” kell számítani a közétkeztetés térítési díjaiban. Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is benne van a kockázat a rendszerben, hiszen nem tudni, év végéig mi és milyen ráhatással lesz az ellátásra, milyen árváltozások, emelkedések lesznek.

A közétkeztetők szövetségének elnöke ebben a helyzetben nem tartja szerencsésnek, hogy a kormányzat éppen most kezdte ellenőrizni a 2014-ben bevezetett szigorú szabályok alkalmazását, nevezetesen, hogy teljesülnek-e a korcsoportokra lebontott kötelező napi energia- és tápanyagbeviteli értékek a menzákon.

Zolai Anna szerint ugyanis ez jelenleg egyszerűen betarthatatlan.

A cégek és az önkormányzatok ezekben a napokban tárgyalnak az új menzai árakról, a szülők tehát a hónap végén megtudják, hogy mennyivel fog többe kerülni a gyermekük bölcsődei, óvodai és iskolai étkezése.

(via Infostart)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.