Gazdaság

Több száz milliárd forint kárt okozott az aszály az Alföldön

Több száz milliárd forint kárt okozott az aszály az Alföldön

2022. július 11., hétfő
Több száz milliárd forint kárt okozott az aszály az Alföldön

300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre a súlyos aszály miatt. Ezeken a területeken semmi sem takarítható be. Régóta nem látott aszály sújtja az országot, ami ráadásul azért is szívfájdító, mert a háborús helyzet miatt jól járhattak volna a gazdák.

Az említett két növénynél összesen 400 milliárd forint esett ki - és ez még nem minden termőföld, ami vélhetően tönkrement, vagy ezután vész kárba. Mondhatjuk azt is, hogy nagyon durva erődemonstrációt tart a klímaváltozás. Míg a Dunántúlon sok helyen jó vagy legalább közepes a termés, az Alföldön szinte semmi sem marad meg, akkora a szárazság.

Bizonyos termények esetében ráadásul a gazdák nagyobb területben gondolkodtak, mint korábban: az árpa vetésterülete például 30 százalékkal nőtt, de 10 százalékkal kevesebb az össztermés, mint tavaly. A búzából is drasztikusabb kevesebb lehet a termés, bár itt még csak részben fejeződött be az aratás.

Van azonban oylan termés, aminek a számai értékelhetetlenek.

Az idei kalászos termés például tragikusan gyenge: ebből eddig átlagosan 2,5 millió tonnát exportált Magyarország, ez a szám idén nem lesz több 1 millió tonnánál.

Eddig mintegy 300 ezer hektár kukoricát tartanak számon, ahol a kukorica annyira kiszáradt, hogy abból semmiféle értékelhető termést nem remélhetnek a gazdálkodók. Ez a szám azt mutatja, hogy közel 2 és fél millió tonna kukorica veszett kárba.

A napraforgó esetében 200 ezer hektárnyi föld vált használhatatlanná.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a betakarítást megérő termény sem hozza az elvárt minőséget, a kalászosok, így az árpa és a búza esetében ez már világosan látszik.

(Portfolio)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.